Kaitseministeeriumi esindaja teatel saadetakse Somaalia rannikuvetesse kaks hävitajat, 4650 tonnine Sazanami ja 4550 tonnine Samidare. Mõlema laeva pardal on ka helikopter, vahendab Associated Press.

Somaalia vetes patrullib praegu üle tosina sõjalaeva riikidest nagu Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Iraan, USA ja Hiina. Ka Lõuna-Korea on andnud oma sõjalaevadele käsu liikuda Adeni lahele kaubalaevu kaitsma.

Tokyo on teatanud, et Jaapani sõjalaevad kaitsevad ainult Jaapani kaubalaevu, kuigi ühtegi pole seni veel kaaperdatud. Piraadid on avanud kolme Jaapani aluse pihta tule, mille käigus keegi haavata saanud ei ole.

Jaapan pole veel teatanud, millal laevad Somaalia rannikule saadetakse, kuid meedia andmetel võib see juhtuda märtsis.

Opositsiooni parlamendisaadikud on kava kritiseerinud, väites, et see võib kiskuda Jaapani sõjalistesse operatsioonidesse, mis on keelatud riigi patsifistliku põhiseadusega.

Valitsus väidab, et võitlus piraatidega on pigem kuritegevusevastane operatsioon kui sõjaline. Kaitseministeeriumi esindaja ütles kolmapäeval, et Jaapani piirivalveametnikud saavad õiguse arreteerida ja alustada juurdlust tabatud piraatide üle.