Aso tegi üleskutse algatada arutelu Jaapani poliitika üle hoiduda tuumarelvastumisest, minister kinnitas ka, et praegune põhiseadus ei keela tuumarelva, kui see on kaitseotstarbeline, teatab Fox News.

“Jaapan suudab toota tuumarelvi,” ütles Aso julgeolekualase parlamendikomitee ees esinedes. “Aga me ei ütle, et meil on plaanis omada tuumarelvi.”

Jaapan on ainus riik maailmas, kes pidanud üle elama tuumarünnaku, selle tõttu on riigis aastakümneid kehtinud kindel poliitika hoiduda tuumarelvade tootmisest või nende lubamisest oma territooriumile.

Aso seisukohad on jõulisemad, kui kaitseminister Fimio Kyuma omad, kes ütles eelmisel kuul, et Jaapanil on “arenenud tehnoloogia ja raketivõimekus, seega on meil ehk potentsiaal teha tuumarelvi.”

Tuumarelvavastane hoiakut seatakse Jaapanis aina rohkem kahtluse alla peale Põhja-Korea 9. oktoobril toimunud tuumakatsetust.

Pyongyangi hoiatati juba siis, et tema tegevus kutsub esile regionaalse võidurelvastumise.

Peaminister Shinzo Abe on korduvalt kinnitanud, et Jaapan ei kavatse loobuda oma tuumarelvavastasest poliitikast. Paljud valitseva partei liikmed on aga kutsunud üles seda seisukohta revideerima.