Peaminister Shinzo Abe teatas, et kavas on luua Ameerika rahvusliku julgeolekunõukogu sarnane institutsioon, mis hakkab peaministri otsealluvuses välja töötama julgeolekupoliitikaid ja andma välispoliitilisi soovitusi, teatab The Telegraph.

Septembris ametisse asunud rahvuslike vaadetega Abe on korduvalt kuulutanud, et peab vajalikuks tugevdada Jaapani rolli rahvusvahelistes suhetes ning suurendada riigi sõjalist võimsust.

Tegemist on esimese Jaapani peaministriga, kes sündinud peale Teist maailmasõda. Abe seisukoht on, et Jaapan ei pea pidevalt väljendama kahetsust oma minevikutegude pärast ning tema poliitikad ei saa lähtuda sellest.

Julgeolekunõukogu hakkab koosnema 14 isikust, seda juhib peaminister. Abe soovib luua ka uut välisluureteenistust, et paremini võidelda terroriohuga.

Jaapani praegune põhiseadus, mille kirjutajateks olid peale Teist maailmasõda ameeriklased, keelab Jaapanil omada sõjaväge või pidada sõda. Riigil on olemas ainult enesekaitsejõud. Jaapani juhid usuvad, et see keeld on ajale jalgu jäänud ning Tokyo peaks endale võtma suurema rolli regiooni julgeolekupoliitikas.

Abe ongi öelnud, et plaanib riigile luua uue põhiseaduse, milles muu hulgas kaotatakse ära patsifistlikud piirangud. Peale Põhja-Korea tuumakatsetusi on mitmed poliitikud isegi soovitanud Jaapanil endal hankida tuumarelv. Valitsus ütles esmaspäeval, et hetkel tuumaarsenali luua ei kavatseta, kuid vastav õigus on Tokyol olemas. “Puht juriidiliselt, isegi põhiseaduse üheksas artikkel ei keela riigil omamast vajalikku minimaalset enesekaitse võimekust,” öeldakse valitsuse vastuses parlamendisaadikute arupärimisele tuumarelvade kohta. Jaapanil oleks tuumarelv võimalik luua mõne kuuga.