Ülivõimsa maavärina ja sellest põhjustatud tsunami tagajärjel kahjustada saanud Fukushima tuumajaama ei ole endiselt stabiliseerida suudetud, vahendab BNS.

Jaapan kaalub kõiki variante, üritades likvideerida maailma tõsiseimat tuumakriisi alates Tšernobõli katastroofist, ütles valitsuse pressiesindaja Yukio Edano.

Kaalumisel olevate variantide seas on kolme raskemalt kahjustada saanud reaktorihoone katmine spetsiaalsete tekstiilist katetega ning õhufiltrite paigaldamine radiatsiooni piiramiseks, kirjutas ajaleht Asahi Shimbun.

Teine variant on tuua teise reaktori juurde tühi tanker, et töölised saaksid reaktorist lekkinud erakordselt kõrge radiatsioonitasemega vee laeva pumbata, kirjutas ajaleht anonüümsetele allikatele viidates.

"Me oleme enneolematus olukorras ja me peame kaaluma erinevaid strateegiaid, mille peale me tavaliselt ei mõtleks," ütles tuumaohutusameti ametnik AFP-le.

USA laenas Jaapanile roboteid, mis suudavad rusude vahel liikuda, filmida ja koristada. Purunenud reaktorihoonete rusude vahel inimesed töötada ei saa, sest sealne radiatsioonitase on liiga kõrge.

Prantsusmaa, mis saab kolm neljandikku oma elektrist tuumaenergiast, saadab Jaapanisse riikliku reaktoritootja Areva eksperdi, kes asub abistama Fukushima operaatorfirmat TEPCO.

TEPCO president Masataka Shimizu, kes ei ole enam kui kaks nädalat avalikkuses esinenud, viidi teisipäeva õhtul ilmselt stressist tingitud kõrge vererõhu ja peapöörituse tõttu haiglasse.

TEPCO juhatuse esimees Tsunehisa Katsumata ütles ajakirjanikele, et tõenäoliselt tuleb kokku kuuest reaktorist esimesed neli sulgeda.

Jaapanil on tuumakriisi ohjeldamisel dilemma: reaktorite ülekuumenemise vältimiseks on vaja neisse vett pumbata, kuid erakordselt radioaktiivne vedelik lekib samal ajal välja, takistades hädavajalikke parandustöid ja ohustades keskkonda.

Radioaktiivne leke levib ka õhus, saastades kohalikku põllumajandustoodangut. Eelmisel nädalal avastati jooditaseme tõus Tokyo joogivees.

Jaapani võimud on korduvalt toonitanud, et saastunud toiduained ja vesi inimeste tervisele otsest ohtu ei kujuta, ning ookeani hoovused hajutavad merre sattunud reostuse.

Kuna reaktorite sees toimuvast puudub täpne ülevaade, hoiatab osa tuumaeksperte, et reaktori tuuma sulamine on juba alanud.

Richard Lahey juhtis General Electrici kuumaveereaktorite ohutusuuringuid ajal, kui firma Fukushimasse reaktorid paigaldas. Ta ütles ajalehele Guardian, et olemasolevate andmete põhjal on tuum läbi surveanuma alaosa betoonpõrandale sulanud.

"Ma loodan, et ma eksin, kuid tõendid küll viitavad sellele," ütles ta.

Greenpeace'i radiatsiooniekspert Jan van de Putte kutsus Jaapani valitsust astuma jõulisemaid samme tuumajaama ümbruses elavate inimeste evakueerimiseks ning hoiatas pikaajaliste mõjude eest rahva tervisele, tuues välja suurenenud vähiriski.