"Meile öeldi, et me ei saa mõlemad ees istuda," kirjeldas telekanali CNN ajakirjanik Mortenseni, kes oli koos abikaasaga teel haiglasse haige sugulase juurde.

"Meil on spetsiaalne tõend, mis annab meile loa haiglasse minekuks," selgitas ta ja rõhutas, et koroonaviirust nende sugulasel siiski diagnoositud ei ole.

Itaallastele, kes elavad praegu globaalse koroonaviiruse pandeemia surmavaimas epitsentris, on kehtestatud ranged piirangud pea igas eluvaldkonnas.

Itaalia ohvrite arv on praegu kõrgeim maailmas - 10 023. Surmajuhtumite arv jõudis laupäeval sünge verstapostini - sealse kodanikukaitseagentuuri teatel jättis ainuüksi viimase ööpäeva jooksul elu 889 inimest.

92 472 tuvastatud nakatunuga näib, et Itaalias on maailma kõrgeim suremus. Võrreldes Itaalia numbreid Hiinaga, pandeemia algse epitsentriga, näeme, et tuvastatud on umbes sama suur hulk nakkusjuhtumeid - 81 997, kuid vaid kolmandik Itaalia surmadest - Hiina puhul 3299.

Itaalial on alates sellest nädalast Ameerika Ühendriikide järel maailmas suuruselt teine ​​tuvastatud nakatunute arv - 105 470. USA puhul moodustavad surmad aga seni veel väiksema osa, jäädes pisut alla 1800.

Arvestades, et itaallasi ootab juba kuues rangete piirangutega nädal, tekkib paljudel küsimus: miks tundub suremus seal oluliselt kõrgem kui teistes riikides?

Eksperdid väidavad, et see sõltub mitmest tegurist, näiteks riigi suurest eakast elanikkonnast, kes on viirusele vastuvõtlikumad, ja testimismeetodist, mis ei anna täielikku pilti nakatunute kohta.

Moonutatud numbrid

Itaalia kinnitatud juhtumite arv "ei esinda kogu nakatunud elanikkonda", ütles Milano Sacco haigla nakkushaiguste osakonna juhataja doktor Massimo Galli. Tegelik number on "palju-palju suurem".

Testitakse ainult kõige raskemaid juhtumeid, mitte kogu elanikkonda - see aga tõstab protsentuaalselt surmajuhtude arvu, selgitas Galli.

Lombardia põhjaosas, kus on enamus nakatunutest, võetakse iga päev umbes 5000 proovi, ütles arst. Galli lisas, et see on "palju väiksem number, kui oleks tarvis", sest tuhanded inimesed ootavad endiselt oma diagnoosi kodus.

Ta ütles, et nagu mitmel pool maailmas, nii ka Itaalias takistab testide läbiviimist tõsiasi, et tervishoiutöötajatel on nappus isikukaitsevahenditest.

Teistele riikidele mõeldud tõsises hoiatuses ütles Galli: "Meil on riiklik tervishoiusüsteem, mis töötab väga hästi, eriti jõukas Lombardias - kuid see viirus on löönud isegi meie süsteemi rivist välja."

"Haiglates on tehtud imesid voodikohtade arvu mitmekordistamisel," ütles terviseekspert. Kuid meditsiinitarvikutest "on olnud puudus - ja see on suur probleem, mida tunnevad ka teised riigid".

Eakad ohus

Teine näiline põhjus, miks Itaalia surmajuhtumite arv on nõnda kõrge, on ekspertide sõnul tõsiasi, et Itaalia eakate populatsioon on väga kõrge, jäädes protsentuaalselt alla ainult Jaapanile.

Viiruse tagajärjel surnute keskmine vanus on 78 aastat, teatas Itaalia terviseinstituut reedel.

Galli ütles, et siiani suutis Itaalia riiklik tervishoiusüsteem hoida elus palju vanemaid inimesi, kellel olid juba olemasolevad kroonilised haigused. Kuid need patsiendid olid "väga hapras olukorras, millele selline viirus pani korraliku põntsu", tõdes ta.

Hoolimata sellest on aga ka lootust. Nagu 102-aastane naine Italica Grondona, kes paranes koroonaviirusest Genova põhjaosas pärast enam kui 20 haiglas viibitud päeva, rääkisid naist ja tema vennapoega ravinud arstid CNN-ile.

"Me panime talle hüüdnimeks Mägilane (inglise keeles Highlander) - surematu," ütles arst Vera Sicbaldi. "Italica on lootus kõigile eakatele, kes selle pandeemiaga silmitsi seisavad."

Sanktsioonide karmus

Mõned eksperdid on aga küsinud, kas Itaalia piirangud on viiruse leviku peatamiseks piisava ulatusega.

Hiina Wuhani linn, kust epideemia eelmise aasta lõpus alguse sai, määras jaanuaris karantiini kõik oma 11 miljonit elanikku, tühistades igasuguse lennu-, rongi- ja bussiühenduse ning blokeerides sissepääsu ka maanteede kaudu.

Nüüd, rohkem kui kaks kuud hiljem, püüavad ametnikud neid piiranguid seal lõdvendada, arvestades, et viiruse levik on ametlikel andmetel Hiinas pea täielikult peatunud. Itaalias lisandub aga endiselt iga päev tuhandeid nakatunuid.

Itaallasi ähvardavad nüüd valitsuse korralduste mittejärgimise eest karmid trahvid, mis ulatuvad kuni 3000 euroni. Valitsus on andnud välja korralduse, mille kohaselt võib kodust lahkuda vaid juhul, kui see on hädavajalik, nagu toidukaupade ja ravimite ostmine.

Ent Euroopa ja Itaalia Viroloogia Seltsi endine president ning Padova ülikooli viroloogia ja mikrobioloogia professor doktor Giorgio Palu ütles CNN-ile, et Itaalia meetmed ei ole "nii jõulised ega ranged nagu Hiina omad".

"Kuid see on parim, mida demokraatias saab teha," lisas ta ja osutas Hiina kommunistliku riigi rakendatud drakoonilistele piirangutele. "Meilt on siiski võetud mõned põhiseaduslikud õigused," ütles Palu itaallaste vabaduste piiramise kohta. "Avalikke koosviibimisi ei tohi korraldada."

Ohvrite arvu jätkuva suurenemise tõttu ei näi Itaalia piirangud aga veel lähiajal leevenduvat.