Itaalia peaminister Giuseppe Conte teatas laupäeva hilisõhtul erakorralisel pressikonverentsil hädaolukorra lahendamise plaanist, tõdedes, et seda ajendas rakendama tõsiasi, et lühikese ajaga on nakkuse tagajärjel elu jätnud kaks inimest, vahendab uudistekanal BBC.

Vähemalt 11 linna Põhja-Itaalia Lombardia ja Veneto piirkonnas määrati valitsuse tegevuskava kohaselt teadmata ajani karantiini. Ametivõimud on palunud koju jääda umbes 50 000 inimesel, võimaldamata neil piirkonnast lahkuda.

Valitsusjuht Conte ütles, et uute korralduste kohaselt ei tohi inimesed viirusepuhangu kohalikku epitsentrisse siseneda või sealt lahkuda, kui neil ei ole selleks vastavat eriluba.

Võimud on keelanud neis linnades avada koole, korraldada spordiüritusi või muid rahvakogunemisi, sealhulgas jäeti ära mitu pühapäeval toimuma pidanud Itaalia klubijalgpalli kõrgeima liiga kohtumist (Serie A). Valituse teatel on politseil ja vajadusel ka relvajõududel õigus tagada määruste jõustamine.

Itaalia võimud kardavad, et viirus on jõudnud Lombardia ja Veneto üksikjuhtumitest kaugemale, muutes selle leviku raskesti kontrollitavaks. "Antud viirus on väga nakkav," ütles Lombardia tervishoiujuht Giulio Gallera.

Hiina tervishoiuasutused teatasid laupäeval surmajuhtumite arvu ja koroonaviiruse uute juhtude vähenemisest. Tänase seisuga on kinnitatud umbes 76 392 juhtumit, sealhulgas 2348 surma. Kuid väljaspool Hiinat on hakanud viirus senisest kiiremini levima, omamata selget seost viimasega, mis tekitab Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) tõsist muret.

WHO juhi Tedros Adhanom Ghebreyesuse sõnul on nende mure suurim nõrkade tervishoiusüsteemidega riikide pärast, ennekõike Aafrikas.

Lõuna-Korea teatas pühapäeval, et seal on viiruse tagajärjel surnud neljas inimene ja kinnitatud juhtumite arv on tõusnud üle 550, mida on rohkem kui 100 juhtumi võrra enam kui päev varem.