„Me tahame nõuandvat referendumit euro üle. Euro sellisena, nagu ta on praegu, ei tööta. Me võtame kas alternatiivsed valuutad või „euro 2“,“ ütles Itaalia parlamendi alamkoja asepresident Luigi Di Maio teisipäeva õhtul televisioonis, vahendab Reuters.

Kuigi selline referendum Euroopa Liidu või euro üle oleks pelgalt avaliku arvamuse küsitlus, sest Itaalia seadusandlus ei luba rahvusvaheliste lepingute muutmist referendumitega, saadaks eurost vabanemise pooldajate võit valitsusele selge signaali.

M5S, mis jälgib hoolega Suurbritannias neljapäeval toimuva Euroopa Liitu jäämise referendumi tulemusi, on kutsunud üles kehtestama Euroopas kaht erinevat valuutat, üht rikastele põhjapoolsetele riikidele ja teist lõunapoolsetele.

M5S-i juht, koomik Beppe Grillo on kutsunud üles korraldama referendumit ka Euroopa Liidu liikmeks jäämise üle.

„Me läksime Euroopa Parlamenti, et muuta paljusid lepinguid,“ ütles Di Maio. „Praegu ootame me Brexiti referendumi tulemusi. Paljas fakt, et selline riik, nagu Suurbritannia, korraldab referendumi selle üle, kas EL-ist lahkuda, annab signaali Euroopa Liidu läbikukkumise kohta.“