Itaalia uurimine ei leidnud siiski mingit tõestust sellest, et Nicola Calipari tapmine oli tahtlik, üldiselt ei seadnud itaallased kahtluse alla enamikku laupäeval avaldatud USA uurimise faktidest, teatab Fox News.

Mõned põhimõttelised erimeelsused siiski Itaalia ja USA uurijate vahel olid, mistõttu Itaalia ei nõustunud kinnitama Ameerika raportit vaid avaldas oma uurimise tulemused eraldi. Nii näiteks ei nõustu itaallased väitega, et Calipari auto sõitis üle 80 kilomeetrise tunnikiirusega. Itaalia väidab, et auto liikus poole aeglasemalt.

Calipari hukkus 4. märtsil, viies koju pantvangist välja ostetud Itaalia vasakpoolse ajalehe ajakirjanikku Giuliana Sgrenat. Calipari ja Sgrena auto pihta avati USA sõjaväe kontrollpunktist tuli peale seda, kui auto ei peatunud märguannete peale. Sgrena ja teine Itaalia agent said haavata.

Itaalia raportis öeldakse, et tegemist oli pingelise piirkonna ja asjaoludega ning sõdurite kogenematus ja stress põhjustas nende instiktiivse reaktsiooni.

USA raport vabastas sõdurid süüst, öeldes, et sõdurid andsid piisavaid hoiatusi, suunates autole valguse ning tulistades hoiatuslaskusid.

Itaalia raport rõhutab, et kontrollpunkt polnud korralikult märgistatud, hoiatussilte ega valgustatud teetähiseid, mis oleks juhte teeblokist teavitanud, polnud. USA raportis ei peeta hoiatussiltide puudumist oluliseks.

Itaalia raportis nurisetakse ka selle üle, et USA võimud ei hoolitsenud surmapaiga korraliku säilitamise eest, viies näiteks auto enne minema, kui positsioon ära märgiti, samuti ei märgitud ära sõdurite autode täpseid asukohti. Selle tõttu ei saanud uurimine täpselt tuvastada sõidukite asukohti, kuulide trajektoori ega auto liikumise kiirust.