Komisjon otsustas reedel pärast mitu tundi kestnud arutelu teha senatile ettepaneku "arutada Berlusconi senaatoriks valimise tühistamist", ütles suuremalt jaolt Berlusconi vasakpoolsetest rivaalidest koosnenud komisjoni juht senaator Dario Stefano, vahendas BNS.

Senati täiskogu hääletuse täpset aega ei ole veel kindlaks määratud, kuid eeldatavasti leiab see aset oktoobri lõpus. Berlusconi jääks otsuse kinnitamisel parlamendist välja esimest korda pärast 1994. aastat, mil meedia- ja ehitusmagnaat esmakordselt poliitikasse sisenes.

Ekspeaminister ise nimetas neljapäeval komisjoni arutelu osaks "operatsioonist paremtsentristide juhist vabanemiseks", kuid kinnitas, et ootab juba ammu võimalust pisut puhata.

Berlusconi erakonna Vabaduse Rahvas (PdL) ühe liidri, senaator Renato Schifani sõnul järgis komisjon otsust langetades varem ette valmistatud stsenaariumi. "Me kõik teadsime, mis toimuma hakkab, aga see ületab juba igasugused vastuvõetavuse piirid," lausus Schifani.

"Senati komisjon on kirjutanud Itaalia demokraatia lukku väga musta lehekülje," kommenteeris parlamendiliige ja PdL-i pressiesindaja Daniele Capezzone.

Endise valitsusjuhi advokaadid istungist osa ei võtnud ja tegid reedel avalduse, milles teatasid, et kaitseks puudub igasugune võimalus ning komisjon ei ole isegi mitte näiliselt erapooletu.

Berlusconi poolehoidjate sõnul ei takista parlamendist väljaheitmine teda jätkamast erakonna juhina, kuid analüütikute hinnangul näitab nurjunud vastuhakk peaminister Enrico Lettale, et ta on kaotanud kontrolli erakonna üle.

Itaalia kõrgeim kohus kinnitas 1. augustil Berlusconi süüdimõistmise maksupettuse kohtuasjas.

Miljardärist ekspeaministrile esialgu määratud nelja-aastane vanglakaristus lühendati ühele aastale ning pööratakse 77-aastase Berlusconi kõrge vanuse tõttu ilmselt koduarestiks.

Itaalia seadused keelavad enam kui kaheks aastaks süüdi mõistetud isikul parlamendi töös osaleda.