Itaalia kümneaastaste riigivõlakirjade intressimäär tõusis esmaspäeval 5,57 protsendini, mis on kõrgeim pärast 2001. aasta maid ning ligi kolm protsenti kõrgem kui samasuguste Saksamaa võlakirjade oma, teatab Reuters.

Itaalia riigivõlakirjade intressimäära tõus muudab rahastamise Itaalia pankadele kallimaks. Riigisisesed laenajad on surve all ka seetõttu, et nende käes on suur osa valitsuse võlast.

Reuters tõi ära mõningad numbrid Itaalia riigivõla kohta ja selle kohta, kuidas see mõjutab Itaalia panku.

• Itaalial oli riigikassa andmetel juuni lõpuks emiteeritud võlakirju ja lühiajalisi võlgu 1,5827 triljoni euro väärtuses. Nende keskmine eluiga oli 7,09 aastat.

• Itaalia riigivõlg oli keskpanga andmetel aprilli lõpus 1,89 triljonit eurot.

• Septembris saabub Itaalias võlakirjade lunastamise tipphetk, kui saabub 46 miljardi euro väärtuses võlakirjade lunastamise tähtaeg. Selle aasta juuli ja detsembri vahel tuleb välja osta kokku 176 miljardi euro eest valitsuse väärtpabereid.

• Rahvusvaheline valuutafond IMF hindas aprillis, et 47 protsenti Itaalia 2010. aasta valitsuse võlast hoitakse välismaal.

• Itaalias asuvate pankade valduses oli mai lõpus 192 miljardi euro väärtuses Itaalia valitsuse väärtpabereid, teatas keskpank esmaspäeval. Lisaks sellele oli pankades 589 miljardi euro eest valitsuse väärtpabereid, mida nad hoidsid oma klientide eest.

• JP Morgani analüütikute hinnangul on Itaalia pankades valitsuse võlakirju 6,33 protsendi ulatuses nende varadest, mis on suurem number kui viis protsenti Hispaania pankade puhul. Eurotsoonis on Itaalia selle näitajaga teine ja teda edestab vaid Kreeka, kus pankade käes on valitsuse võlakirju 10 protsendi ulatuses pankade varadest.

• JP Morgani analüütikute hinnangul peavad Itaalia pangad refinantseerima 53 miljardi euro väärtuses võlakirju, mille tähtaeg järgmisel aastal jaeturul täis saab.

• 600 miljardi euro suurune Itaalia pensionifond ja kundlustussektor on suurendanud enese käes olevate valitsuse riigisiseste võlakirjade osa viimase kolme aasta jooksul 10 protsendilt 32 protsendile varadest. Seda on enam kui kaks korda rohkem kui Prantsusmaal ja kolm korda rohkem kui Hispaanias või Saksamaal.