Itaalia valitsus teatas oktoobris, et Savoy perekonna pärijad pääsevad kodumaale 10. novembril. Enne seda oli parlament hääletanud Mussolini toetamise eest pagendatud kuningaperekonna tagasipöördumise poolt.

Kuid naabermaal Šveitsis elanud Savoyd vastasid, et viivitavad naasmisega seni, kuni 65-aastane prints Vittorio Emanuele seljavigastusest paraneb.

Oma avalduses mõistsid Savoyd selgesõnaliselt hukka kuningas Vittorio Emanuele III otsuse nõustuda juutidevastase rassistliku seadusega. See on on “kustutamatu häbiplekk” Savoy dünastia ajalool, kõlas Emanuele III lapselapse prints Vittorio allkirjaga avaldus.

Seadus, millele kuningas 1938. aasta 10. novembril allkirja andis, viis Teise maailmassõja ajal tuhandete juutide küüditamisele ja hukkumisele koonduslaagrites.

Prints Vittorio ja ta 30-aastane pankurist poeg Emanuele Filiberto teatasid, et kavatsevad kodumaale sõita jõulude paiku.

Esmalt oli plaanitud, et printsid sõidavad rojalistide traditsioonilisse keskusse Napolisse, kuid nüüd andis Filiberto mõista, et kõigepealt suunduvad nad Rooma ja Vatikani.

Itaalia juudikogukonna juht Amos Luzzatto suhtus printside teadaandesse jahedalt.

“Ma võtan selle tadmiseks, kuid see paistab veidi hilinenud,” ütles ta 1938. aasta seaduse hukkamõistmise kohta.

Savoyd on korduvalt toonitanud, et ka nemad kannatasid Teises maailmasõjas. Üks kuningas Vittorio Emanuele tütardest suri koonduslaagris. See oli natside karistus selle eest, et kuningaperekond 1944. aastal Saksa okupatsiooni hirmus Roomast põgenes.

Itaalia rahvas karistas oma kuningat 1946. aastal sellega, et hääletas monarhia likvideerimise ja vabariigi moodustamise poolt. Visamad rojalistid loodavad nüüdki veel, et Itaalia võib Savoyde juhtimisel konstitutsioonilisse monarhiasse naasta.

Prints Vittorio Emanuele oli kodumaalt lahkudes üheksa-aastane. Tema poeg pole kunagi Itaalias käinud.