Peaministrikandidaat Giuseppe Conte katse valitsust moodustada kukkus eile läbi, kui Mattarella lükkas tagasi euroskeptilise Paolo Savona kandidatuuri rahandusministri kohale, vahendab BBC News.

M5S püüdis valitsust moodustada koos sisserändevastase parempoolse erakonnaga Liiga. Itaalia on olnud ilma valitsuseta alates märtsis toimunud valimistest, sest ühelgi poliitilisel jõul ei ole enamust.

Conte loobus valitsuse moodustamisest ning Mattarella on teadete kohaselt pidanud läbirääkimisi Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) endise ökonomisti Carlo Cottarelliga, kellest võib saada „hädapeaminister”.

Selline lahendus ei ole aga tõenäoliselt pikaaegne ja võidakse kuulutada välja uued valimised.

Di Maio nõudis presidendi tagandamist põhiseaduse paragrahvi 90 järgi, mis võimaldab parlamendil nõuda lihthäälteenamuse põhjal presidendi tagasiastumist.

Kui parlament sellise otsuse teeb, otsustab presidendi tagandamise Itaalia põhiseaduskohus.

„Ma tahan, et see institutsiooniline kriis viidaks parlamenti... ja president kohtu alla,” ütles Di Maio. „Pärast tänast õhtut on raske uskuda riigi institutsioonidesse ja seadustesse.”

Liiga juht Matteo Salvini kutsus üle korraldama uued valimised. „Demokraatias, kui me oleme veel demokraatias, on vaid üks asi, mida teha, lasta itaallastel oma sõna öelda,” ütles Salvini.

Kaks erakonda pakkusid poliitikas kogenematu Conte peaministrikandidaadiks, et lõpetada 11 nädalat kestnud patiseis.

Conte läks Mattarella juurde, et esitleda ministrikandidaate, kuid president pani veto Savonale kui rahandusministrikandidaadile viimase soovi tõttu euroalast välja astuda.

Mattarella sõnul keeldus Conte toetamast ükskõik millist muud lahendust ja loobus seejärel valitsuse moodustamise mandaadist.

Mattarella ütles, et ootab, enne kui otsustab uute valimiste üle, ja kutsus Cottarelli tänaseks läbirääkimistele.