Juba järgmisel nädalal hakatakse põgenikke toimetama linnast ära erinevatesse põgenikevarjupaikadesse üle kogu Itaalia, vahendab uudistekanal BBC.

Minister Salvini andis ümberpaigutamistest teada pärast linna meeri Domenico Lucano arreteerimist seoses tema väidetava rolliga võltsabielude organiseerimisel ja linnaraha ebasihipärasel kasutamisel.

Itaalia lõunaosas asuva Riace linna meer sai üleriigiliselt tuntuks 2015. aastal, mil ta otsustas oma 1800 elanikuga linna vastu võtta enam kui 450 põgenikku, pannes nad elama mahajäetud majadesse ja leides neile hädavajaliku töökoha. Tänu sellele hakkas linn taas inimestest kihama, elavnes majandus ja jäi avatuks algkool.

60-aastane linnapea sai kiita nii kodumaal kui rahvusvahelisel tasandil: ta suutis inimesi kiiresti ühiskonda integreerida, tehes seda sõbralikul ja inimlikul moel, ta päästis hääbuva väikelinna majanduslikust ja sotsiaalsest kitsikusest, leiti toona. Ajakiri Fortune valis ta 2016. aastal suisa maailma viiekümne parima liidri sekka.

Täna viibib ta aga koduarestis kahtlustatuna seadusevastasele immigratsioonile kaasaaitamises: väidetavalt aitas ta korraldada fiktiivabielude sõlmimist Itaalia kodanike ja põgenike vahel ning kasutas valitsuse ehk maksumaksja raha ebaotstarbeliselt asüülitaotlejate aitamiseks, sh pakkus neile tööd koristajatena jne.

Itaalia parempoolse valitsusele oli Lucano aga juba ammu pinnuks silmas ja siseminister Salvini sõnul oli immigratsioonimeelsete musterlinnapea arreteerime osa „sõjakuulutusest immigratsioonipõhisele ärile“.

Tema vahi alla võtmine tõi tänavatele protestiaktsioone ja algatas debati tema põgenikeprojekti üle.