Contet on kritiseeritud koroonaviiruse kriisi alases tegevuses. Itaalias on viiruse tõttu surnud üle 85 000 inimese, vahendab BBC News.

Conte kohtus president Sergio Mattarellaga ja andis talle üle oma tagasiastumisavalduse. Mattarella võib teha eelmisel nädalal senatis enamuse kaotanud Contele ülesandeks tugevama valitsuse moodustamise. Peaministriks võib saada aga ka keegi teine või võidakse välja kuulutada ennetähtaegsed valimised.

Alates 2018. aastast kaht koalitsioonivalitsust juhtinud õigusteaduse professor Conte arutab poliitilist kriisi järgmisena senati presidendi Elisabetta Casellatiga.

Eelmisel nädalal võitis Conte usaldushääletuse parlamendi alamkojas. Ta võitis ka hääletuse senatis, aga ilma absoluutse enamuseta.

Enamuse puudumine ähvardas valitsuse tööd takistada ja sellest ka tagasiastumine.

Usaldushääletus toimus pärast seda, kui endine peaminister Matteo Renzi lahkus oma väikese erakonnaga Italia Viva koalitsioonist ja ütles, et naaseb ainult siis, kui Conte rahuldab tema nõudmised.

Renzi on vastu Conte plaanidele 209 miljardi euro suuruse Itaalia osa kulutamiseks Euroopa Liidu koroonaviiruse taastefondist.

Populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) on lubanud Conte poolele jääda.

Sõltumatu tehnokraat Conte on juhtinud kaht väga erinevat valitsust. 15 kuud juhtis ta M5S-i ja paremäärmusliku Liiga koalitsioonivalitsust, kuni Liiga juht Matteo Salvini koalitsioonist lahkus, püüdes ebaõnnestunult ennetähtaegseid valimisi esile kutsuda. Seejärel sündis vasaktsentristlik koalitsioon, mille peamised liikmed on olnud M5S ja Demokraatlik Partei.