Politsei poolt uusfašistlikeks jalgpallihuligaanideks nimetatud noortejõuk peksis 1. mail Põhja-Itaalias Veronas läbi 29-aastase Nicola Tommasoli, kes eile oma vigastustesse suri, vahendab Reuters.

Peksmise on hukka mõistnud kõik Itaalia poliitilised jõud ning politsei on välistanud peksmise poliitilised motiivid.

Intsident on sundinud parempoolsed kaitsesse süüdistuste vastu, et löömameeste toetus aitas neil võita aprillikuised parlamendivalimised ning ka Rooma linnapea koha.

Verona linnapea, kes kuulub Silvio Berlusconit peaministrina toetanud sisserändajate-vastasesse Põhjaliigasse, eitas igasuguste sidemete olemasolu oma partei ja Tommasoli peksjate vahel.

Rooma uus linnapea Gianni Alemanno sattus piinlikku olukorda, kui sai väikeselt uusfašistide grupilt „roomlaste tervituse” (ülestõstetud parem käsi) ja talle skandeeriti „Duce!” (juht — Itaalia fašistliku diktaatori Benito Mussolini tiitel).

Alemanno, kelle Rahvuslik Alliants on Teise maailmasõja järgsete uusfašistide järeltulija, kurtis, et vasakpoolsed üritasid teda valimiskampaania käigus kujutada fašistina ja antisemitistina.

Alemanno on vastuseks külastanud Saksa okupatsiooni juutidest ohvrite ja Teise maailmasõja aegse vastupanuliikumise mälestusmärke ning Rooma sünagoogi.

Samas on teda nähtud kaelas kandmas keldi risti, mis Itaalias on äärmusparempoolsete sümbol ja võrreldav haakristiga.