Esialgsetel andmetel sai senine vasaktsentristliku Demokraatliku Partei (PD) esindajast kuberner Stefano Bonaccini 49-51% häältest. Liiga ja selle liitlaste toetatud kandidaadi poolt hääletas aga 43-45%, vahendab Reuters.

Salvini tegi regioonis visalt kampaaniat alates aasta algusest, püüdes saavutada šokivõitu, millega ta lootis kukutada habrast keskvalitsust, mis sisaldab PD-d ja kus on sisevastuolud.

Kuigi Emilia-Romagnas Salvinit edu ei saatnud, võib ta ennast lohutada sellega, et tema parempoolne blokk kindlustas selge võidu samuti eile toimunud regionaalvalimistel Itaalia arengus maha jäänud „saapaninas” Calabrias.

Peaauhind oli siiski kahtlemata üks Itaalia rikkamaid regioone Emilia-Romagna, mis on koduks Ferrari sportautodele ja parmesani juustule ning on olnud vasakpoolsete vallutamatu kants mitme põlvkonna vältel.

„Emilia-Romagna saatis signaali. Salvini teab, kuidas rääkida probleemidest, aga ta ei tea, kuidas neid lahendada, ja inimesed vastasid sellele,” ütles PD juht Nicola Zingaretti.

Kuigi PD vältis katastroofi, oli vähem häid uudiseid selle koalitsioonipartnerile, Viie Tähe Liikumisele, mille toetus Emilia-Romagnas jäi umbes viie ja Calabrias umbes kuue protsendi juurde.

2018. aasta parlamendivalimistel saavutas Viie Tähe Liikumine 33 protsendiga esikoha, aga viimastel kuudel on erakonna populaarsus kukkunud, mis on viinud parlamendiliikmere ülejooksmise ja juhi Luigi Di Maio tagasiastumiseni.

Analüütikute sõnul annavad eilsed valimistulemused PD-le suurema voli dikteerida valitsuses oma poliitilisi prioriteete.

Eelmise aasta augustis lahkus Salvini koalitsioonist Viie Tähe Liikumisega, lootes kutsuda esile uued parlamendivalimised, mis ta oleks küsitluste järgi võitnud. Selle asemel moodustasid aga Viie Tähe Liikumine ja PD uue koalitsiooni ja Salvini jäi opositsiooni. Salvini on pärast seda keskendunud kohalike valimiste võitmisele.

Alates 2018. aasta märtsist ongi parempoolsed võitnud üheksad regionaalvalimised. Ainus kaotus tuli nüüd Emilia-Romagnas.