Mitteametlike andmetel hukkus elektrikatkestuse tõttu vaid üks mees, kes kustunud fooridega ristmikul auto alla jäi.

Riiklik elektrivõrk nimetas voolukatkestuse põhjuseks naaberriikidest tulevate kõrgepingeliinide rikkiminekut tormi tõttu.

Elektrita jäid peaaegu kõik Itaalia 57 miljonit elanikku, voolukatkestus meenutas ulatuselt USA kirdeosa ja Kanada augustikuist pimedust. Kuna see juhtus nädalavahetusel, polnud tagajärjed nii dramaatilised ega majanduskahjud nii suured.

See oli lääneriikides juba neljas suurem elektrikatkestus kahe kuu jooksul — lisaks Ühendriikidele ja Kanadale on katkestused tabanud ka Londonit ning Skandinaaviat.

“See on kaos, ja kaos jätkub seni, kuni elekter tagasi tuleb,” kommenteeris üks politseinik Rooma Termini rongijaamas, kus reisijad, kelle sõit oli katki jäänud, tänaval magasid.

Voolukatkestus jättis hätta üle 30 000 rongisõitja.

Riikliku lennufirma Alitalia sõnul jätkasid lennujaamad tööd, vaid neli koddumaist lendu jäeti ära.

Itaalias pole nii suurt voolukatkestust olnud ligi kümne aasta jooksul. Elektrikatkestusest pääsesid vaid Sardiinia saar ja mõned väikesed piirkonnad maismaal.

Voolukatkestus algas kell 3.20. Pühapäeva hiliseks pärastlõunaks, kui katkestuse algusest oli möödunud 13 tundi, oli elektrita veel mõni Itaalia 103 provintsist, peamiselt kaugemates lõunapoolsetes piirkondades.

Võimude väitel põhjustas pimenduse Prantsusmaalt, Šveitsist ja Austriast tulevate kõrgepingeliinide rikkiminek tugevate tormide tõttu.

Algul süüdistati juhtunus kaht Prantsusmaalt tulevat liini, mis annavad kuni viiendiku Itaalia öisest elektrivajadusest, ent hiljem mööndi, et rikki läksid ka Austriast ja Šveitsist tulevad liinid ning samal ajal kadus elekter ühes piiriäärses Šveitsi regioonis.

“See oli erandlik, ebatavaline juhtum,” ütles riikliku elektrivõrgu GRTN esimees Andrea Bollino.

Prantsuse võimude teatel tekitasid ägedad tormid üksteise järel neli riket Itaaliat ja Šveitsi ühendavatel liinidel.

Üks Šveitsi elektrifirma teatas, et mahalangenud puu lõhkus ühe üle Alpide Itaaliasse suunduva liini.

Kogu Itaalias peaks vool taastuma enne esmaspäeva, lubas tööstusminister Antonio Marzano.

Elektrikatkestus peatas varakult ööpeo Roomas, kus kauplused, vaatamisväärsused ja muuseumid pidid hommikuni lahti olema. Töötamast lakkasid ka pealinna sularahaautomaadid. Valgusfooride kustumise tõttu liiklesid paljud Rooma autojuhid ebatavaliselt aeglaselt. Kuna kohvimasinad ei töötanud, pidid kohvikukülastajad alkoholile üle minema.

Tänu varugeneraatoritele jätkasid haiglad ja kliinikud peaaegu häireteta tööd.

Voolukatkestus seiskas umbes 110 rongi, mitmel pool katkes mobiilside ja mõned ajalehed jäid ilmumata.

Suurel määral imporditavast elektrienergiast sõltuvas Itaalias oli ka suvise kuumalaine ajal mitu voolukatkestust. Itaalia pole tahtnud tuumaenergiat kasutada, ja kuigi on lubanud uusi elektrijaamu ehitada, võtab omamaise energia osakaalu suurendamine ilmselt aastaid.