Esindajatekoda heakskiit sillutab teed peaminister Silvio Berlusconi tagasiastumisele ja uue valitsuse moodustamisele. Uue valitsuse juhiks saab suure tõenäosusega endine eurovolinik Mario Monti, vahendab BNS välisagentuuride uudist.

Viimasest 17 aastast kümme võimul olnud Berlusconi võib tagasiastumisest teatada veel laupäeva õhtul toimuval valitsuse istungil. Seejärel peab valitsusjuht esitama ametliku tagasiastumispalve president Giorgio Napolitanole.

Kõige tõenäolisemaks kandidaadiks uue valitsuse etteotsa peetakse endist Euroopa Komisjoni volinikku, mainekat majandusteadlast Mario Montit, kellel aga puudub seni kogemus poliitilises ametis. Täna kohtus Monti Euroopa Keskpanga värske presidendi, samuti itaallase Mario Draghiga, vaatlejad näevad kohtumises toetusavaldust tema kandidatuurile.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde, USA president Barack Obama, Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy ja teised on kutsunud Itaaliat Berlusconi tagasiastumise järel moodustama ennetähtaegsete valimiste väljakuulutamise asemel uut valitsust.

"Loodan, et uus valitsus tehakse teatavaks lähipäevil, kuna see oleks märk selgusest ja poliitilisest usaldusväärsusest, mis on olukorra stabiliseerimiseks otsustava tähtsusega," ütles Lagarde laupäeval.

Monti kandidatuurile on avaldanud toetust suurim opositsioonierakond Demokraatlik Partei ja mitu väiksemat rühmitust, samuti mõjukas tööandjate liit Confindustria, mis on hoiatanud, et Itaalia seisab katastroofi lävel.

Berlusconi ise ja suur osa tema paremtsentristlikust koalitsioonist eelistaksid seevastu ennetähtaegseid valimisi.

Itaalia suurim päevaleht Corriere della Sera hoiatas, et paremtsentristid mängivad uue valitsuse toetamisest keeldudes tulega ning turgudel puhkeb taas kaos, kui uus valitsus järgmise nädala alguseks koos ei ole.

"Kui Itaalia raiskab Berlusconi oodatava tagasiastumise järel aega, ohverdame ennast finantsspekulatsioonide altarile," hoiatas ajaleht juhtkirjas.

Kui parlamendi enamus vahevalitsuse moodustamist ei toeta, on president Napolitano sunnitud välja kuulutama ennetähtaegsed valimised. Korralised valimised peaksid toimuma alles 2013. aastal.