Veidi üle 300 000 elanikuga Island on praegu teatanud 50 põgeniku vastuvõtmisest, vahendab Guardian.

Kirjanik ja professor Bryndís Björgvinsdóttir tegi sellekohase üleskutse pühapäeval Facebookis ning palus, et enamad islandlased võtaksid sõna, kui nad soovivad, et nende valitsus teeks rohkem Süüriast põgenevate inimeste aitamiseks. Üleskutsele kirjutada alla avalikule kirjale heaoluminister Eygló Harðardóttirile on Facebooki lehel Sýrland kallar (Süüria kutsub) vastanud üle 12 000 inimese.

Bryndís Björgvinsdóttir ütles Islandi rahvusringhäälingule RÚV, et suhtumist Islandis on muutnud traagilised uudised. „Ma arvan, et inimestel on saanud küllalt uudistest Vahemerelt ja põgenikelaagritest, kus inimesed surevad, ning nad tahavad nüüd, et midagi tehtaks,“ ütles ta.

Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ütles, et on teadlik kasvavast rahva survest võtta vastu rohkem pagulasi. „Ma arvan, et teisipäevasel kabineti istungil teen ma ettepaneku spetsiaalse ministrite komitee loomiseks, et seda probleemi arutada ja hinnata, kuidas islandlased saavad reageerida, kuidas me saame panustada nii palju kui võimalik,“ ütles peaminister.