Politsei teatel kogunes parlamendihoone juurde 3500 meeleavaldajat, et nõuda valitsuselt valimislubadusest kinnipidamist, milleks oli Euroopa Liiduga ühinemise referendumi korraldamine, vahendab AFP.

Islandi euroskeptiline valitsus peatas liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga määramata ajaks eelmise aasta septembris.

Reedel teatas valitsus seaduseelnõu esitamisest Euroopa Liidu liikmeks astumise taotluse tagasivõtmise kohta. Taotluse esitas Island 2010. aastal.

Opositsioonierakonnad kurtsid, et debatiks mingit aega ei antud ning seaduseelnõu esitamine lükati edasi. Seda üritatakse lähipäevil aga ilmselt uuesti teha.

Valitsuse samm tekitas suurt pahameelt nii Euroopa Liidu pooldajate kui ka vastaste hulgas, kes väitsid, et välisminister Gunnar Bragi Sveinsson on oma varasematest lubadustest taganenud.

Üks meeleavaldajatest Natan Kolbeinsson ütles ajalehe Morgunblaðið veebiväljaandele, et Island peaks Euroopa Liiduga ühinema, et vältida isolatsiooni sattumist.

„Me peaksime liitumisläbirääkimistest loobuma ainult siis, kui enamik inimesi seda teha tahab,“ ütles Natan Kolbeinsson.

Endine välisminister Össur Skarphéðinsson Islandi sotsiaaldemokraatlikust liidust, kes Islandi Euroopa Liiduga liitumise läbirääkimisi alustas, ütles, et see katse läheb korda ainult üle tema laiba.

Parlamendis sees olid tunded kuumad, kui opositsioon nõudis seletust referendumi ärajätmise kohta, samas kui Gunnar Bragi Sveinsson kritiseeris spiikrit seaduseelnõu esitamise edasilükkamise eest.

Kuigi enamik islandlasi on Euroopa Liitu astumise vastu, väidavad mõned, et see stabiliseeriks majanduse. Enamik tahab siiski, et valitsus lõpetaks liitumisläbirääkimised ja korraldaks referendumi.