Mure tuhapilve pärast sundis ka USA presidenti varema Iirimaalt lahkuma ning ta saabus Suurbritanniasse riigivisiidile juba esmaspäeva hilisõhtul, teatab Reuters.

Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson ütles CNN-ile, et vulkaanipurske mõõtmed on monumentaalsed, kuid samasugust mõju lennuliiklusele nagu oli eelmisel aastal Eyjafjallajökulli purskel seekord ei ole.

„Euroopas ei ole see ligilähedaseltki midagi sellist, mis juhtus eelmisel aastal. See on teistlaadi purse ja ma arvan, et Euroopa on paremini valmistunud sellele reageerima,“ ütles Grímsson.

Hoolimata sellest langesid lennufirmade aktsiad esmaspäeval 3-5 protsenti, sest investorid muretsevad ära jäävate lendude kahjumi pärast.

Norra lennujaamade operaatorfirma teatas, et tuhapilv võib teisipäeval põhjustada mõningaid piiranguid riigi läänerannikul ning Taani teatas, et väike osa riigi õhuruumist on suletud.

Aasia lennufirmad teatasid, et lendavad Euroopasse tavapärase graafiku alusel, kuid jälgivad vulkaani hoolikalt.

Ryanair, kellel jäi Šotimaa ja teiste Euroopa linnade vahel ära 36 lendu, teatas, et Iirimaa lennundusvõimud keelasid ära lennud Šotimaa lennuväljadele kuni vähemalt kella 13 kohaliku aja järgi.

„Ryanair usub, et Šotimaale lendavatele ja sealt õhku tõusvatele lendudele ei ole mingit ohtu ning koos teiste lennufirmadega esitatakse kaebus transpordiministrile lennundusvõimudele viimaste mittevajalike piirangute kohta,“ teatas Ryanair oma veebilehel.

British Airways teatas, et ei lenda teisipäeval enne kella 13 Londoni ja Šotimaa vahel.

Flybe, EasyJet ja Aer Lingus jätavad kõik ära osa lendudest Šotimaale ja sealt välja.

KLM teatas, et jätab ära 16 lendu Suurbritannia linnadesse ja sealt välja. Teisipäeva hommikupoolikul jäävad ära saabuvad ja väljuvad lennud Aberdeeni, Glasgow’sse, Edinburghi ja Newcastle’isse.

Euroopa õhuruumi kontrollorgan teatas, et kui vulkaanipurse jätkub sama tempoga, jõuab tuhapilv neljapäevaks Lääne-Prantsusmaale ja Põhja-Hispaaniasse.

Saksamaa transpordiminister Peter Ramsauer ei usu, et vulkaanipurse häirib lennuliiklust samavõrd kui eelmisel aastal. Reaktiivlennukitele kehtestatakse siiski lennukeeld, kuid tuhaosakeste kontsentratsioon õhus ületab kaks milligrammi kuupmeetri kohta.