“Tõenäooline tuha levik järgmise kuue tunni jooksul näitab, et vulkaanituhk levib tänase päeva jooksul üle Islandi, mis sunnib lennujaamu sulgema,” teatas Islandi lennuamet Reutersi vahendusel.

Lennujaama ja õhuliikluse kontrollamet ISAVIA teatas, et Keflaviki lennujaam suleti kell 08.30 GMT järgi (Eesti aja järgi kell 11.30) ning ükski lennuk ei maandu ega lahku.

Pressiesindaja Hjördís Guðmundsdóttir ütles, et Grímsvötni vulkaanist purskunud tuhapilv katab Islandit, kuid “hea uudis on see, et see ei liigu Euroopa poole”, vaid läände, Gröönimaa suunas.

Tema sõnul uuritakse, kas Islandi teised lennujaamad saavad võtta vastu Keflaviki suunduvad lennud.

Tallinna lennujaama infost öeldi Delfile, et praeguse seisuga Islandil purskama hakanud vulkaani tuhapilv lennujaama tööd ei mõjuta. Tallinnal ei ole ka otseühendust Islandiga.

Islandi suurima liustiku all paiknev Grímsvötni vulkaan hakkas laupäeva õhtul purskama ning kraatrist tõuseb kõrge ja tihe suitsusammas.

Mullu tekitas Islandi vulkaani Eyjafjallajökulli üles paisatud tuhapilv Euroopa lennuliiklusele palju kahju. Umbes kuu aega oli lennuliiklus õsiselt häiritud seoses kartusega, et vulkaaniline tuhk võib lennukimootoritele kujutada katastroofiliste tagajärgedega ohtu.