Hääletuse võitnud Pirkko Mattila sai 25 häält, tema vastaskandidaadid Juho Eerola ja Ismo Soukola kumbki viis häält, kirjutab BNS.

Halla-aho astus komisjoni esimehe kohalt tagasi eelmisel nädalal pärast seda, kui Soome ülemkohus oli ta juuni alguses etnilise viha õhutamises süüdi mõistnud. Ta oli 2008. aastal blogipostituses võrrelnud islamit pedofiiliaga ning süüdistanud somaallasi varastamises ja heaoluriigi kulul elamises.

Tagasiastumiseni viis aga Halla-aho kommentaar, et kohtuotsuses ei tohiks näha viimase instantsi tõde, vaid see on mõningate inimeste isiklik tõlgendus. Niisugune reaktsioon vallandas pahameeletormi ja kõigi parlamendirühmade juhid - Põlissoomlased välja arvatud - nõudsid, et Halla-aho tagasi astuks.

Halla-aho on parlamendis esimest korda ja ta sai sinna isikumandaadiga, kogudes valimistel 15 000 häält, mis teeb temast populaarsuselt kuuenda Soome parlamendipoliitiku.

Eduskunna halduskomisjon tegeleb muu hulgas immigratsioonipoliitikaga. Mattila sõnul tegi Halla-aho head tööd ja suuri muutusi komisjoni töös ei tule.

"Esimees vahetus, erakond mitte," ütles Mattila rahvusringhäälingu YLE vahendusel.