Valitsuse sõjavägede juht kindralmajor Ismail Naji sõnul on valitsussõdurite moraal kõrge ning nad on valmis võitluseks, teatab Fox News.

Vahevalitsus kinnitab, et Islamikohtute liikumise ridades on välisvõitlejaid, kes pärit Osama bin Ladeni al Qaida võrgustikust. Islamistid on enda poolt kontrollitud aladel kehtestanud šariaadikorra ehk rangelt islamiseaduseid järgiva korra.

Baidoas on peale kahte autopommirünnakut sisse seatud kontrollpunktid. Linnas sõidavad ringi džiibid, mille kastis õhutõrjerelvad ja raskerelvastuses sõdurid. Baidoa on 1991. aastal puhkenud kodusõjas mitmeid lahinguid üle elanud ning linn on suures osas varemetes.

1992. aastal sai Baidoa hüüdnimeks Surmalinn, kuna näljahäda tõttu vedeles tänavatel tuhandeid laipu. Praegu on tegu Somaalia ajutise pealinnaga, kus riigi parlament koguneb vanas silohoidlas. 70 000 elanikuga linnas pole veevarustust ega püsivat elektrit.

Väiksemad kokkupõrked linna äärealadel on juba puhkenud, kuid suuremat lahingut pole veel alanud.

Islamistide pealetung on tekitanud hirmu, et mitte ainult Somaalia vaid kogu regioon võib sattuda sõtta, kuna Eritrea ja Etioopia toetavad Somaalias eri osapooli.

Somaalia langes 1991. aastal kodusõtta ja kaosesse, kui sõjapealikud kukutasid kauaaegse diktaatori Mohamed Siad Barre. 2004. aastal pandi ÜRO ja lääneriikide toel kokku üleminekuvalitsus, kuid see pole kunagi suutnud kehtestada oma võimu kogu riigi üle.

Eelmisel nädalal kiitis ÜRO julgeolekunõukogu heaks otsuse saata ajutisele valitsusele appi rahuvalvajad, islamistid mõistsid selle otsuse vihaselt hukka. Ühtlasi otsustas ÜRO lõdvendada relvamüügipiirangut ajutisele valitsusele, et see saaks end kaitsta.

Valitsuse kinnitusel on linna ümber positsioonid sisse võtnud 4000 hea väljaõppega islamivõitlejat. Islamistid piiravad linna põhjast, idast ja lõunast. Linna lääneservale on islamistid asetanud maamiine, seega on Baidoa sisuliselt sisse piiratud.