Islamistide taganemise ajal toimusid linnas kohati tulevahetused ning puhkes rüüstamine, teatab BBC.

Etioopia alustas ulatuslikku pealetungi suuremas osas Somaalias võimu haaranud islamistide vastu eelmisel nädalal, praeguseks on islamistide käest tagasi vallutatud praktiliselt kogu ala, mille need alates suvest enda valdusse olid haaranud.

Islamikohtute üks juht šeik Sharif Ahmed ütles telekanalile al Jazeera, et „meie ei jätnud pealinna kaosesse. Me jätsime ta maha, et vältida ränka pommitamist, kuna Etioopia väed on praktiseerinud genotsiidi Somaalia rahva vastu.”

Sajad relvastatud isikud, kes alles äsja võitlesid Islamikohtute koosseisus, võtsid oma vormi ära ning kuulutasid oma ustavust klannijuhtidele.

Raportite kohaselt on Mogadišus sisuliselt tekkinud võimuvaakum, kuna Etioopia ja Somaalia valitsusvägede üksused pole veel jõudnud linna oma valdusse võtta. Valitsuse esindaja Abdirahman Dinari sõnul on „meie üksused juba praktiliselt Mogadišu üle kontrolli võtnud, kuna me oleme võtnud üle kaks kontrollpunkti linna peateedel linnast väljas.” Ta lisas, et valitsusväed sisenevad Mogadišusse lähitundidel.

Linnaelanike teatel liikusid islamivõitlejad lõuna poole. Tõenäoliselt suunduvad nad lõunapoolse sadamalinna Kismayo poole, mis on viimane islamistide käes olev suurem linn pealinnast 500 kilomeetri kaugusel.

Aafrika Liit kutsus Etioopiat oma vägesid Somaaliast välja viima, ÜRO julgeolekunõukogu pole aga suutnud kokku leppida, kas nõuda Addis Abebalt vägede välja tõmbamist.

Islamikohtud haarasid suuremas osas Somaalias võimu juunis alanud pealetungi käigus, veel nädala eest piirasid tema väed ajutist pealinna Baidoat. Eelmise nädala lõpus alustas ajutine valitsus Etioopia vägede toel edukat rünnakut. USA ja Etioopia sõnul on Islamikohtud tihedalt seotud al Qaida ja teiste islamiterroristlikke liikumistega.

Somaalias puudub tõhus keskvalitsus alates 1991. aastast, mil kukutati sealne diktaator ning riigis puhkes kodusõda. Kahe aasta eest pandi ÜRO toel kokku ajutine valitsus, mis pole siiani aga suutnud oma võimu riigi üle kehtestada.