Somaalias ranget islamikorda ehk šariaati kehtestada soovivad islamistid tulistasid Baidoast umbes 15 kilomeetri kaugusel olevate valitsusvägede positsioone kahuritest ja granaatiheitjatest, teatab The Telegraph.

Islamikohtute juht šeik Hassan Dahir Aweys lükkas tagasi väited, et islamivõitlejad on alustanud uut kodusõda, nimetades tulevahetust „väikeseks vahejuhtumiks”.

Tulevahetus toimus ka teisipäeval, siiani pole kumbki pool teatanud inimkaotustest. Paistab, et pooled tegelevad praegu üksteise positsioonide kompamisega ning mingit suuremat pealetungi pole veel alanud.

Islamikohtute liikumine esitas Etioopiale ultimaatumi viia Somaaliast oma väed välja või arvestada sõjaga. Teisipäeval sai ultimaatumi tähtaeg täis.

Etioopia väidab, et tal pole Somaalias vägesid, vaid mõned nõunikud, samas kinnitavad vaatlejad, et Etioopial on naaberriigis ajutise valitsuse toeks suured sõjaväeüksused.

Kolmapäeval puhkes tulevahetus valitsusvägede ja islamistide vahel ka Daynunay linna juures ning Buur Hakaba linna all. Buur Hakaba on lähim islamistide kontrolli all olev linn Baidoast lõunas.

USA on hoiatanud, et Islamikohtute liikumisel on tihedaid sidemeid al Qaida terrorivõrgustikuga. Terrorismieksperdid kardavad, et kui liikumine Somaalias võimu haarab, kujuneb sellest uus baas islamiradikaalidele.