Tegemist on esimese korraga, kui Islamiriik on hõivad linna otseselt Süüria armeelt ja selle liitlastelt, vahendab Reuters.

Süüria keskosas asuv linn, mida araabia keeles nimetatakse Tadmuriks, on ehitatud iidse tsivilisatsiooni varemete juurde, mis on püsinud 2000 aastat.

Islamiriik on hävitanud kultuurimälestisi ja iidseid ajaloomälestisi naaberriigis Iraagis.

Süüria muinsuskaitsejuht Maamoun Abdulkarim kutsus kogu maailma üles päästma Palmyra iidsed mälestised. Riigitelevisioon teatas, et pühasõdalased püüavad ajaloomälestiste juurde pääseda.

Palmyra on ka strateegiline sõjaline võit, sest seal asuvad moodsad sõjaväerajatised ning ta asub pealinna Damaskust idaprovintsidega ühendava kõrbemaantee ääres.

„Kiitke jumalat, see on vabastatud,“ ütles interneti teel Islamiriigi võitleja Palmyra piirkonnast. Tema sõnul kontrollivad pühasõdalased linnas asuvat haiglat, mida Süüria väed enne taganemist baasina kasutasid.

Süüria inimõiguste vaatluskeskus teatas, et Islamiriik on hõivanud peaaegu kogu linna.

Muinsuskaitejuht Abdulkarim ütles varem kolmapäeval Reutersile, et sadu kujusid on viidud Palmyrast turvalisematesse kohtadesse, kuid kutsus Süüria armeed, opositsiooni ja rahvusvahelist kogukonda Palmyrat päästma.

„Hirm on muuseumi ja suurte monumentide pärast, mida ei saa liigutada,“ ütles Abdulkarim. „See on kogu maailma lahing.“

UNESCO kutsus üles rahvusvahelistele jõupingutustele Palmyra elanikkonna kaitseks ja unikaalse kultuuripärandi säilitamiseks.

Palmyra iidsed mälestised, mis asuvad tänapäevase linna kaguserval, kanti 2013. aastal UNESCO ohus oleva maailmapärandi nimekirja. Varemed olid kunagi osa kõrbeoaasist, mis oli üks iidse maailma märkimisväärsemaid kultuurikeskusi.