Terroriorganisatsiooni džihadistid, kes kontrollivad juba rohkem kui 50% Süüria territooriumist ja mitut Iraagi suurlinna, on lubanud, et vallutavad mõlema riigi pealinna, olles Bagdadist praegu vaid hinnanguliselt 110 kilomeetri kaugusel.

Komandör Jabbar al-Taee tunnistas uudistekanalile, et oht on reaalne, kuid tema mehed on valmis Bagdadi eest võitlema. „Ma olen oma sõduritega valmis võitlema ja kaitsma oma riiki,“ väitis ta. „Islamiriik üritab tappa nii noori kui ka vanu, minu mure on neid inimesi kaitsta.“

Kuid hoolimata Ameerika Ühendriikide juhitud koalitsiooni õhurünnakutest, tundub Iraagi ja lääneriikide strateegia olevat läbi kukkumas. Džihadistid kontrollivad juba suuremat osa riigi suurimast Anbari provintsist, olles äsja enda kontrolli alla võtnud ka provintsi pealinna Ramadi. Samuti hõivasid džhiadistid sel nädalal viimase Süüria ja Iraagi vahelise piiripunkti, mis oli seni Süüria vägede kontrolli all.

Süüria keskosas asuva UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja kuuluva ajaloolise Palmyra linna vallutamine on aga andnud džihadistidele hindamatu ligipääsu lähedalasuvatele sõjaväebaasidele, naftaväljadele ja ka pealinna Damaskusesse viivatele teedele.

Islamiriik võtab nüüd arvatavasti sihikule Damaskust ümbritsevad alad, diktaator Bashar al-Assadi võimu kantsi. Süüria opositsiooniaktivist Thaer al-Khalidiya usub, et Islamiriik ei alusta pealinna ründamisega, vaid läheb Ghoutasse (opositsiooni tugipunkt Damaskuse lähistel), mis on juba kuid olnud valitsusvägede piiramisrõngas, üritades seal kasvatada oma toetust kohalike elanike seas. „Kahjuks, ma arvan, läheb see neil läbi. Te ei kujuta ette, kui meeleheitlikuks võivad inimesed näljas ja piiramisrõngas olles muutuda.“