Londoni King's College'i uurijad leidsid aga 58 ärahüpanut, kes olid oma suu avanud. Neist kaks kolmandikku sel aastal, vahendab BBC News.

King's College'i radikaliseerumise uuringute rahvusvaheline keskus (ICSR), mis raporti avaldas, hindab, et tuhanded endised võitlejad on nüüd Islamiriigi ridadest lahkunud või püüdnud lahkuda.

Arvatakse, kümned neist on pääsenud Türgi kaudu välja, teised on aga tabatud ja hukatud. ICSR väidab, et nende uuringus kajastuvad 58 juhtumit on tõenäoliselt vaid väike osa neist illusioonid kaotanutest, kes on valmis Islamiriigi ridadest lahkuma ja/või avalikkuse ette tulema.

Uurijad on kindlaks teinud mitu peamist põhjust Islamiriigi hülgamiseks. Enamik ärahüpanuid ütleb, et neid häiris jõhkrus teiste moslemite vastu ning nende arvates islamivastane käitumine, sealhulgas korruptsioon.

Mõned tunnistasid, et peattusid Islamiriigi elukvaliteedis. „Need olid tüüpiliselt need, kes olid organisatsiooniga ühinenud materiaalsetel ja isekatel põhjustel ning mõistsid kiiresti, et ükski luksuskaup ega auto, mida neile oli lubatud, ei materialiseeru,“ öeldakse raportis.

Kaks võitlejat ütlesid, et lahkusid Islamiriigi ridadest, sest said teada, et on enesetaputerroristid. Üks ütles, et Islamiriigi jõhkrus tekitab kõigis õudust.

„Kõik, mis on vastuolus nende uskumustega, on keelatud. Igaüks, kes järgib midagi, mida nemad taunivad, on usust taganeja ja tuleb tappa,“ ütles mees.

Veel üks läänemaailmast pärit värvatu, Ibrahim, ütles CBS-ile: „Paljudel inimestel on tulles palju entusiasmi selle põhjal, mida nad on näinud internetist ... See pole ainult sõjaväeparaadid ega ainult võidud.“

Raportis öeldakse, et lood illusioonide kaotamisest võivad aidata uute värvatute meelt muutma panemisel.