Tadžikistani siseministeeriumi eriüksuse OMON endine komandör polkovnik Gulmurod Halimov pälvis meedia tähelepanu, kui ilmus Islamiriigi propagandavideosse, milles ta rääkis treeningutest Ameerika Ühendriikides ja džihadistidega liitumisest.

Siseministeeriumi pressiesindaja Pooja Džunjunwala on Halimovi väiteid ka kinnitanud. „Aastatel 2003-2014 võttis komandör polkovnik Halimov osa viiest terroritõrjetreeningust Ameerika Ühendriikides ja Tadžikistanis,“ ütles ta uudistekanalile CNN.

Halimov, kes räägib propagandavideos vene keelt, kuulutab, et terrorismivastastel treeningutel nähtu pööras ta tema koolitajate vastu. „Kuulake, te Ameerika sead: ma olen olnud Ameerikas kolm korda. Ma nägin, kuidas te treenite sõdureid moslemeid tapma,“ väidab ta.

Halimov ütleb ka, et ühines džihadistidega protestiks Tadžikistani võimude vastu, kes ei luba läbi viia moslemite kanoonilist palvust ja kanda islamile kohaseid rõivaid.

„Ma ei ole valmis Tadžikistani eest surema, Islamiriigi eest aga küll,“ kinnitab Halimov, kes on oma kodumaal pälvinud mitu kõrget autasu.

Ekspertide arvates räägib Halimov videos vene keelt, et meelitada Islamiriigi ridadesse uusi järgijaid erinevatest Kesk-Aasia riikidest.