Leišmanioos on haigus, mida põhjustab parasiit ja see levib teatud liivakärbeste hammustuse kaudu. Maailmas teatatakse igal aastal umbes kahest miljonist uuest juhtumist, mille tagajärjel sureb 20 000-50 000 inimest. Haigus põhjustab suuri lahtisi haavu, mis hävitavad liha ning suurendavad põrna ja maksa, vahendab Digital Journal.

Esimestest juhtumitest teatati Süürias eelmisel aastal ning arstid sellistest organisatsioonidest, nagu Piirideta Arstid, püüdsid puhangule piiri panna, kuid on piirkonnast lahkunud, sest Islamiriik on selle oma kontrolli alla võtnud. Nüüd on patsientidega tegelemine jäänud kohalike, leišmanioosiga vähe kogemusi omavate meedikute hooleks. On teatatud ka, et pühasõdalased keelduvad arstiabist, mistõttu levib haigus laialdaselt.

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas hiljuti epideemiate eest Süürias, sest sealne tervishoiusüsteem on kodusõja tõttu kokku varisenud. Hinnanguliselt on 64 protsenti Süüria riiklikest haiglatest kahjustada saanud, hävitatud või suletud.

Olukorda muudab veelgi hullemaks see, et Islamiriik, mis püüab kehtestada šariaadiseadusi, nõuab, et arstid muudaksid oma ravimeetodeid. Näiteks Raqqa arstidele öeldi eelmisel kuul, et neid trahvitakse, kui nad toovad lapsi ilmale ebaislamipärase keisrilõikega.