Airbus A321 kukkus alla laupäeval veidi pärast õhkutõusmist teel Punase mere äärsest kuurortlinnast Sharm el-Sheikhist Peterburisse. Hukkusid kõik 224 pardal olnud inimest, vahendab Reuters.

Islamiriigile lojaalne Siinai Provints teatas samal päeval, et kukutas lennuki alla vastuseks Venemaa õhurünnakutele, mis on tapnud Süürias sadu moslemeid.

Rühmituse väite on ümber lükanud nii Vene kui ka Egiptuse ametnikud. Ekspertide ja uurijate sõnul on ebatõenäoline, et lennuk sai pihta millegagi väljastpoolt, ning ei usuta, et Siinai mässulistel oleks tehnoloogiat kõrgemal kui 10 000 meetrit lendava reisilennuki allatulistamiseks.

„Me ütleme eitajatele ja kahtlejatele: surge oma pettumusse. Meie oleme Allahi armust need, kes selle alla tõid ja me ei ole kohustatud selle huku mehhanismi avaldama,“ öeldakse Siinai Provintsi sõnumis. „Nii et minge vraki juurde, otsige, tooge oma mustad kastid ja analüüsige, andke meile kokkuvõte oma uurimisest ja oma teadmiste tulemus ning tõestage, et me ei toonud seda alla või kuidas see alla kukkus. Me avaldame selle huku mehhanismi ajal, kui me tahame ja viisil, kuidas me tahame.“

Islamiriigi toetajad Iraagis avaldasid teisipäeval video, milles õnnitlesid oma Egiptuse kolleege ja hoiatasid Venemaa presidenti Vladimir Putinit, et veel selliseid asju on tulemas.