Mirmohammadi suri riigiraadio teatel ühes Teherani haiglas, vahendab Associated Press.

Haigete hulgas on Iraanis veel asepresident Masoumeh Ebtekar ning Iraani valitsuse koroonaviirusevastase töögrupi juht ja tervishoiuministri asetäitja Iraj Harirchi, kes püüdis viiruse leviku ulatust pisendada, enne kui ise haigestus.

Iraan on teatanud 978 nakatumis- ja 54 surmajuhtumist. Eksperte paneb muretsema, et Iraani suremusprotsent – 5,5 – on palju suurem kui teistes riikides, mis viitab sellele, et nakatumiste arv võib seal olla palju suurem, kui ametlikud numbrid näitavad.

Iraani välisministeerium andis täna interneti kaudu pressikonverentsi, kus oli juttu koroonaviirusest ja lükati tagasi USA välisministri Mike Pompeo abipakkumine.

„Me ei arvesta sellise abiga ega ole valmis vastu võtma sõnalist abi,” ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Abbas Mousavi, lisades, et Iraan on alati olnud USA kavatsuste suhtes kahtlustav, ja süüdistades USA valitsust katses iraanlaste vaimu haiguspuhangu ajal nõrgestada.

Kuigi Iraan on sulgenud viiruse levikut takistada püüdes koolid ja ülikoolid, on suured šiiidi mošeed avatuks jäänud, vaatamata tsiviilvõimude üleskutsele need sulgeda. Viirus ongi enim levinud pühades linnades Mashhadis ja Qomis, kus on suured pühamud. Šiiitidel on kombeks mošeid puudutada ja suudelda. Võimud on püüdnud mošeid desinfitseerimisvahendiga puhastada.

Politsei vahistas mehe, kes postitas video, milles lakkus Mashhadis Imaam Reza mošee metalltara. Sinna on maetud Iraani tähtsaim šiiidi pühak. Mees ütles videos, et lakkus metalli, et teised saaksid rahuliku meelega pühamut külastada.