Välisminister Dominic Raab ütles, et "meie suursaadiku alusetu või selgitamata vahistamine Teheranis on rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine", vahendab uudisteagentuur AFP.


Ta võeti vahi alla meeleavaldajate "ässitamise" eest, ent vabastati umbes tund hiljem. Kohalik meedia teatas, et Briti diplomaat provotseeris üliõpilasi radikaalsetele tegudele. Macaire ise aga rõhutas pühapäeval, et tal ei olnud meeleavaldustega mingit pistmist.

"Tänan paljude heade soovide eest. Võin kinnitada, et ma ei osalenud ühelgi meeleavaldusel! Käisin üritusel, mida reklaamiti kui lennutragöödia ohvrite mälestustalitust. On tavaline, et tahad sellisel puhul austust avaldada - mõned ohvrid olid ka britid. Ma lahkusin 5 minuti pärast, kui mõned kohaletulnud hakkasid loosungeid skandeerima," säutsus Macaire oma Twitteri kontol.


Teherani ja teiste suurlinnade tänavatele kogunesid laupäeval tuhanded inimesed, avaldades meelt pärast seda, kui islamivabariik tunnistas, et oli rahvale mitu päeva valetanud ja lasi tegelikult raketiga alla Ukraina reisilennuki, mille pardal hukkus 176 inimest, sh hulk Iraani kodanikke.

"Iraani valitsus on ristteel. Ta võib jätkata oma marssi paariastaatuse saavutamiseks koos kogu sellega kaasneva poliitilise ja majandusliku eraldatusega või astuda samme pingete vähendamiseks ja diplomaatiliste kanalite edendamiseks," lisas Briti välisminister Raab.