Dr Seyed G. Safavi ütles, et viimased Iisraeli võimude ähvardused on seda seisukohta tugevdanud, kuid ennetav rünnak ei ole veel saanud Iraani ametliku poliitika osaks, kirjutab ajaleht Haaretz.

Safavi on Teherani strateegiliste uuringute instituudi juhataja ja revolutsiooni juhi suurajatolla Ali Khamenei nõunik. Instituut on otseselt seotud Khamenei aparaadi ja revolutsioonilise kaardiväega ning nõustab mõlemaid välispoliitilistes küsimustes. Safavi vend on Yahya Rahim Safavi, kes oli kuni eelmise aastani revolutsioonilise kaardiväe ülem ja kellel on julgeolekut puudutavates küsimustes suur mõju Iraani valitsusele.

Safavi sõnul teeb väike kogenud ametiisikute grupp lobitööd ennetava rünnaku korraldamiseks Iisraeli vastu, millele on kaasa aidanud Iisraeli viimase aja avaldused ja järsk retoorika Iraani ründamisest.

Iisraeli transpordiminister Shaul Mofaz ütles juunis, et Iisrael on sunnitud ründama Iraani tuumareaktorit, kui Teheran jätkab oma uraanirikastamisprogrammi.

Safavi sõnul hakkas Teheran hiljuti järgima uut poliitikat Iisraeli või USA rünnakule vastamise osas. Kui varem kutsuti üles ründama Iisraeli ja USA huve Lähis-Idas ja mujal, siis uue poliitika kohaselt on sihtmärgiks ainult Iisrael.

Ta lisas, et paljud revolutsioonilise kaardiväe juhid tahavad vastata USA rünnakule Iraani vastu Iisraeli ründamisega, sest nad usuvad, et Iisrael oleks igal juhul USA partner.

Iraani tuumaprogramm on Safavi sõnul mõeldud ainult rahumeelseks otstarbeks ning suurajatolla Khamenei andis hiljuti välja fatva (islamivaimuliku tõlgenduse islamiseadusest, mis šiiitide puhul võib olla seaduse jõuga), mis keelab massihävitusrelvade kasutamise.

Safavi ütles ka, et Barack Obama võit USA presidendivalimistel sillutaks teed dialoogile Washingtoniga, samas kui John McCaini presidendiks saamine annaks hoogu juurde Iraani äärmuslastele, kes on dialoogi vastu.