Hukkunute seas oli ka kohalikke tudengeid, kes olid teel erinevatesse Euroopa ja Ameerika ülikoolidesse oma teadmisi täiendama ja kogemusi jagama, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Teherani Amir Kabiri ülikooli juurde kogunes laupäeval sadu inimesi, et mälestada lennukatastroofi ohvreid, ent mälestusüritus kasvas kiiresti üle meeleavalduseks valitsuse ja võimul oleva režiimi vastu.

Tudengid ja teised protestijad nimetasid võime valelikeks ja nõudsid, et inimesed, kes tulistasid reisilennuki alla ja püüdsid seda mitu päeva kinni mätsida, võetaks vastutusele. Kõlasid ka loosungid "Surm diktaatorile (ajatolla Ali Khameneile)!", vahendab uudistekanal NewsWeek.

Võimud reageerisid märulipolitsei saatmisega Teherani ja teiste suurlinnade tänavatele, mis püüdis meeleavaldajaid pisargaasi kasutades laiali ajada.

Täna on protestid jätkunud.

USA president Donald Trump hoiatas laupäeva õhtul Iraani meeleavaldajate verise mahasurumise eest. "Iraani valitsus peab lubama inimõigusorganisatsioonidel jälgida ja teatada fakte kohapealt Iraani rahva käimasolevate meeleavalduste kohta," säutus Trump oma Twitteri kontol.

"Ei saa olla järjekordset veresauna rahumeelsete protestijate kallal ega ka internetisulgu. Maailm jälgib," märkis ta. "Olen seisnud teiega (meeleavaldajatega -toim) alates oma presidendiaja algusest ja minu valitsus jätkab teie kõrval seismist. Me jälgime meeleavaldusi tähelepanelikult ja teie vaprus annab meile inspiratsiooni."

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel surus valitsus novembris maha režiimivastase meelavaldustelaine, tappes vähemalt 304 ja vahistades enam kui 7000 inimest.