Khamenei, kes omab kõigis tähtsamates riiklikes küsimustes lõplikku sõna, teatas riigi usujuhtidele, et Iraan ei kavatse loobuda tuumaambitsioonidest, teatab Fox News.

“Võimud on kohustatud jätkama arenenud tehnoloogia poole sammumist, kaasa arvatud tuumaenergia poole,” teatas Khamenei. “Rahvas ja valitsus seisavad vastu igasugusele jõule või vandenõule,” ütles kõrgeim usujuht.

President Ahmadinedžad oli sama sõjakas, hoiatades Läänt, et see saab kannatada rohkem kui Iraan, kui tuumaprogrammi vastu midagi ette võetakse. “Nad teavad, et pole suutelised põhjustama kõige vähimat kahju Iraani rahvale. Nad ise kannatavad rohkem,” teatas president.

ÜRO aatomijärelvalveagentuur IAEA saatis Iraani tuumatüli sel nädalal julgeolekunõukogusse, kus asutakse arutama rahvusvahelise üldsuse võimalikku tegevust Iraani tuumaprogrammi peatamiseks.

Nõukogu võib vastu võtta näiteks leebe deklaratsiooni või kehtestada sanktsioonid, aga teoreetiliselt isegi sanktsioneerida sõjalised aktsioonid Iraani vastu.

USA tahaks karme meetmeid Iraani vastu, kuid majandus- või poliitilised sanktsioonid jäävad ilmselt Venemaa ja Hiina vastuseisu tõttu kehtestamata. Moskva ja Peking on Teheraniga lähedastes majandus- ja kaitsealastes sidemetes.