Revolutsioonilise kaardiväe ülema kindral Mohammed Ali Jaafari käsuga tõsteti vägede valmisolekut tegutsemiseks ning alustati ettevalmistusi potsentsiaalse välisrünnaku ja varjatud rünnakute puhuks, kirjutab Daily Telegraph.

Lääne luureallikate andmetel on islamivabariik alustanud plaanide elluviimist pikamaarakettide, lõhkeaine, suurtükiväe ja kaardiväe üksuste hajutamiseks võtmetähtsusega kaitsepositsioonidele.

Iraani juhtkond kardab, et riik satub lääne luure- ja julgeolekuagentuuride hoolikalt koordineeritud rünnaku alla, mille eesmärk on hävitada Iraani tuumainfrastruktuur.

Hiljutised plahvatused on suurendanud paranoiat Iraanis ning režiim kardab, et riiki tabab Iisraeli või USA üllatusrünnak.

Iraani ballistiliste rakettide programm sai suure tagasilöögi 12. novembril, kui toimus plahvatus riigi peamises rakettide katsetamise rajatises Bidganehis umbes 50 kilomeetri kaugusel pealinnast Teheranist. Vähemalt 17 inimest sai surma, sealhulgas Iraani raketiprogrammi juht kindral Hassan Tehrani Moghaddam.

Rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEA raporti järgi tegelesid Iraani teadlased raketi väljatöötamisega, mis oleks võimeline kandma tuumalõhkepead.

Eelmisel nädalal toimus teine märkimisväärset kahju tekitanud plahvatus uraanirikastamistehases Isfahanis.

„See tundub olevat 21. sajandi sõjapidamise viis,“ ütles Washingtoni Lähis-Ida poliitika instituudi esindaja Patrick Clawson Los Angeles Timesile. „Paistab, et toimub salamõrvade kampaania ja kübersõda ning pooleldi varjatud sabotaažikampaania.“

Iraani vaimne juht, suurajatolla Ali Khamenei andis riigi sõjalistele, luure- ja julgeolekuorganisatsioonidele käsu võtta kasutusele kõik meetmed režiimi kaitsmiseks.

Kindral Jaafari reageeris sellele, andes revolutsioonilise kaardiväe üksustele käsu hajutada pikamaaraketid Shahab salajastesse paikadesse üle kogu riigi, kus need oleksid kaitstud vaenlase rünnaku eest ning neid võiks kasutada vasturünnakuteks.

Iraani õhujõud on moodustanud mitmeid kiirreageerimisüksusi, mis on korraldanud laiaulatuslikke õppusi vaenlase rünnakule vastamiseks.

Nädalavahetusel väitis Iraan, et tulistas alla USA arenenud mehitamata lennuki RQ-170. Kui see on tõsi, oleks see ajatolladele suur võit, sest droon sisaldab salajast stealth tehnoloogiat, mille tõttu on seda keeruline avastada.