Tuhanded inimesed kogunesid Iraani edelaosas Ahvazis tänavatele, et leinata laupäevase rünnaku ohvreid. Hukkus 25 inimest, sealhulgas 12 revolutsioonilist kaardiväelast, vahendab Reuters.

„Te olete näinud meie kättemaksu varem ... Te näete, et meie vastus on purustav ja hävitav ning te kahetsete, mida olete teinud,” ütles Salami kõnes enne ohvrite matuseid, mis televisioonis üle kanti.

Iraani luureminister Mahmoud Alavi ütles, et suur võrgustik kahtlusaluseid on juba rünnakuga seoses vahistatud.

Iraan kuulutas tänase rahvuslikuks leinapäevaks. Riigiasutused, pangad, koolid ja ülikoolid on Khuzestani provintsis suletud.

Neli ründajat tulistas Ahvazis tribüüni, kus Iraani ametnikud olid kogunenud vaatama iga-aastast sündmust, millega tähistatakse aastatel 1980-1988 toimunud Iraani-Iraagi sõja algust.

Islamiriigi uudisteagentuur Amaq avaldas video kolmest mehest autos, kes oli väidetavalt teel rünnakut toime panema.

Revolutsioonilise kaardiväe logoga mütsis mees rääkis eesootavast rünnakust videos farsi keeles.

„Me oleme moslemid, nemad on kafir’id (uskmatud),” ütleb mees ja lisab: „Me hävitame nad tugeva ja geriljastiilis rünnakuga, inshallah, (kui jumal tahab).”

Rünnaku eest võttis vastutuse ka Ahvazi Rahvuslik Vastupanu, mis on Iraani araablaste liikumine, mis taotleb iseseisvat riiki naftarikkas Khuzestani provintsis.

Revolutsioonilise kaardiväe juhid on öelnud, et Ahvazi rünnaku panid toime Pärsia lahe riikide ja Iisraeli välja õpetatud ning USA toetatud võitlejad.

Pole aga tõenäoline, et revolutsiooniline kaardivägi ründaks mõnda neist vaenlastest otse.