Ahmadinejad ei hakanud nimetama konkreetseid riike ja märkis vaid, et jutt käib „suurriikidest”, kes juhinduvad „saatanlikest” motiividest, vahendab infoagentuur AFP.

Iraani presidendi sõnul on Lääneriigid teadlikult dollari väärtust langetanud, provotseerides sellega nafta ja toiduainete hindade tõusu, et selle abil suruda maalimaturule oma tahet peale.

Seal juures märkis Iraani riigipea, et praegust toiduainete kriisi ei saa ja ei tohi lahendada ÜRO raames, sest maailmaorganisatsioon on täielikult „suurriikide” kontrolli all.

„Kuidas saab ÜRO mehhanism mõjutada olukorra paranemist kui need riigid istuvad Julgeolekunõukogus — kõrgeimas organis, mis võtab otsuseid vastu,” küsis Ahmadinejad retooriliselt.

Ta lisas, et ÜRO ei ole võimeline alla suruma erinevate riikide huvisid, kes jälitavad vaid oma isiklikku huvi ja kasutavad rahvusvahelises poliitikas lubamatuid ebaõiglaseid meetodeid.

Toiduainete hinnad on tõusnud viimase 30 aasta kõrgeimale tasemele. Maailmapanga hinnangul on nad viimase kolme aastaga kahekordistanud.

Toiduainete kriis on endaga kaasa toonud rahvarahutusi, seda eelkõige vaestes ja arenguriikides.

Spetsialistid seostavad hinnatõusu kasvanud nõudlusega Aasias, halva saagiga, kütuse hinnatõusu ja transpordikulude kasvuga, samuti biokütuse tootmise kasvuga, mida toodetakse põllumajanduskultuuridest.