Iraani valitsuse esindaja teatas kõigest mõned tunnid enne järjekordset välisministrite nõupidamist ÜRO-s New Yorgis, et Ahmadinedžad saatis Bushile isikliku kirja, milles pakutakse välja lahendusi tekkinud tuumakriisile, teatab The Telegraph.

USA ja Iraani vahel puuduvad otsekontaktid alates 1979. aastast, mil äärmuslikud iraanlased vallutasid USA saatkonna Teheranis ning hoidsid sealseid töötajaid üle aasta pantvangis. Kiri saadeti ameeriklastele Teheranis asuva Šveitsi saatkonna kaudu.

Kõrged USA ametnikud ütlesid, et kirja pole veel kätte saadud, kuid leidsid, et tegemist on sisutühja keerutamisega, mille eesmärk on vähendada Iraani-vastast survet ÜRO-s peetavate läbirääkimiste ajal.

Iraan on keeldunud täitmast ÜRO julgeolekunõukogu üleskutset peatada oma uraanirikastamise programm, sest see võimaldab luua tuumapommi. Julgeolekunõukogu arutab praegu võimalike sanktsioonide kehtestamist Iraani vastu.

Iraani president valiti eelmisel aastal ning ta on seni kasutanud iga võimalust USA ja Iisraeli sarjamiseks. Sõbralikumas toonis kiri erineks oluliselt tema tavapärasest retoorikast.