Teherani inglisekeelse ajalehe teatel tegi sellise avalduse Iraani mereväe kõrge ohvitser, vahendab Fox News.

„Et ülemaailmne ülbus (imperialismi jõud) viibib sõjaliselt kohal meie merepiiride läheduses, kavatseme ka meie olla jõuliselt kohal USA merepiiride läheduses sõdurite abil, kes on lojaalsed vali-e faqihile (ülimale seadusetundjale),“ ütles kontradmiral Habibollah Sayyari.

„Me oleme propageerinud merede vabadust aastaid ja Iraani merevägi võib minna, kuhu iganes soovib,“ vastas sellele Pentagoni pressiesindaja kapten John Kirby.

Iraanlastel võib tekkida probleeme oma laevade kütusega varustamisel. Pentagonis on spekuleeritud, et Iraan võib selles küsimuses Venezuelaga kampa lüüa, sest sealsel presidendil Hugo Chávezil on lähedased suhted Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadiga.

Seni pole Iraan teatanud, millal ja milliste laevadega Atlandile minna kavatsetakse. Iraani mereväe esindaja ütles siiski, et laevastikuüksus kavatseb luua otsekontakti ameeriklastega, kui jõutakse Mehhiko lahele. Pentagoni esindajad eitasid kategooriliselt teateid, nagu oleks Iraani laevadel plaanis sadamavisiidid.

USA kõrge ametnik kordas kapten Kirby öeldut, mille kohaselt võib Iraan omale lubada lõbu seilata rahvusvahelistes vetes, kus hing ihaldab, aga niipea, kui saab teatavaks, et iraanlased kavatsevad läheneda USA merepiiridele, saavad nad omale seltsi.