62-aastane Soleimani oli Teherani Lähis-Ida operatsioonide arhitekt ja ajatolla Ali Khamenei parem käsi. Tema tapmise eest lubas Iraan ameeriklastele "tõsist kättemaksu", vahendab uudistekanal Sky.

Laupäeval Bagdadis toimunud kogunemisel sai alguse kindrali matuseprotsess. Tema surnukeha toimetatakse edasi Iraani, kus ta kodulinnas mulda sängitatakse.

Kogunemisel leinati ka Iraani toel tegutseva sõjalise rühmituse Hashed al-Shaabi (eesti keeles Rahva Mobilisatsiooniüksused) asekomandöri, iraaklast Abu Mahdi al-Muhandist, kes oli üks kaheksast hukkunust USA õhurünnakus, mis korraldati ööl vastu reedet.

Leinajad hakkasid Bagdadis kogunema juba varajastel hommikutundidel, enne rongkäigu algust, skandeerides üheskoos "surm Ameerikale" ning kandes käes pilte Soleimanist ja ajatolla Ali Khameneist.

Osa iraaklastest aga vastupidiselt tähistas Bagdadi tänavatel teadaannet Soleimani surmast. Viimast süüdistati nimelt ka sealsete demokraatlike meeleavalduste vägivaldses mahasurumises viimastel kuudel.

Iraak on pärast eilset rünnakut väga keerulises olukorras, olles ühel ajal nii Iraani kui ka USA liitlane. Tuhanded USA sõjaväelased viibivad riigis, et aidata seda laiemas võitluses terroriorganisatsiooni Islamiriik vastu. Eile teatas aga Iraagi valitsus, et USA astus rünnakuga üle oma piiridest.

Peaminister Adel Abdul Mahdi nimetas raketirünnakut "Iraagi suveräänsuse jämedaks rikkumiseks ja räigeks rünnakuks riigi väärikusele". Iraagi parlament teatas, et peab pühapäeval toimunuga seoses erakorralise istungi. USA välisministeerium soovitas Iraagis viibivatel ameeriklastel lahkuda "viivitamatult".