Europarlament mõistis 6. septembril hukka Sakineh Mohammadi Ashtianile määratud surmanuhtluse kividegasurnuks loopimise teel. Kõik fraktsioonid leidsid, et olenemataasjaoludest ei saa sellist hukkamist kunagiõigustada ega aktsepteerida.

Euroopa Parlamendi pressiteenistuse teatel saadikud nõudsid, et Iraani ametivõimud tühistaksid Ashtianile määratud karistused ja vaataksid tema juhtumi uuesti põhjalikult läbi.

Iraani võimud tühistasid Sakineh Mohammadi Ashtiani karistuse kaks päeva pärast parlamendi reaktsiooni. "Iraani seadused õõnestavad inimõigusi," ütles Mohammad Mostafaei saadikutele.

"Esineb isegi teatud orjapidamist seoses naiste ja lastega. Internetist ja satelliittelevisioonist saadav teave on filtreeritud." Ta rääkis, et Iraanis on isegi blogipidamine kuritegu, mida võib karistada surmanuhtlusega. "Tegu on üldise puudusega vabadusest."

Advokaat palus riike, kes hoolivad inimõigustest aidata Iraani inimõiguste rikkumiste ohvreid. "Inimõiguste kaitsmine on üks olulisemaid teemasid, mis vajab terves maailmas kajastust. Inimõigused on olulisem teema kui tuumaküsimused."

Inimõiguste komisjoni aseesimees Janusz Władysław Zemke ütles, et isegi kui olukord Iraanis on halb, ei saa seda siiski võrrelda olukorraga Põhja-Koreas, mis on maailmast täielikult isoleeritud. Ta märkis, et Iraani valimistel oli opositsioon vähemalt esindatud.

Vastates Zemke küsimusele, kas alates valimistest on inimõiguste olukord riigis paranenud, vastas Mostafaei, et kuigi tuhanded inimesed avaldasid tulemuste osas meelt, ei teinud Iraani valitsus neist välja.

Kas oled teemaga kursis? Kirjuta meile aadressil rahvahaal@delfi.ee, kasutada võib ka lehe vasakul servas olevat Rahva hääle vormi. Kui registreerid end rahvaajakirjanikuks, võid eriti hea loo või foto eest võita ka preemia!