Iraan ja Vene ettevõte Atomstroieksport allkirjastasid juunis täisvõimsusega tööd alustanud 1000-megavatise Bushehri tuumaelektrijaama üleandmislepingu, vahendab BNS.

Iraani tuumaagentuuri juht Ali Akbar Salehi kinnitas pühapäeval, et peagi peaks algama töö ka teise tuumajaama rajamiseks, milleks Teheran peab Moskvaga läbirääkimisi.

Pärsia lahe rannikul asuva Bushehri jaama ehitamine algas 1970. aastatel Saksa firma Siemens toetusel, kes loobus projektist pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni. Ehitust venitas ka 1980.-88. aasta Iraani-Iraagi sõda. 1994. aastal andis Venemaa nõusoleku jaama edasi ehitada, esialgne valmimistähtaeg oli 1999. aastal. Lisaks andis Moskva nõusoleku varustada tuumajaama kümne aasta jooksul kütusega tingimusel, et Teheran kasutatud kütuse Venemaale tagastab.

Bushehri tuumajaam valmis viimaks 2010. aastal, kuid alustas tehniliste probleemide tõttu tööd alles 2011. aastal. Mõned Iraani ametiisikud süüdistasid Venemaad Ühendriikide survel venitamises.

Teherani tuumaambitsioonid on pingestanud aastaid islamivabariigi suhteid maailma suurriikidega. Iisrael ja lääs kahtlustavad Iraani tsiviilprogrammi raames tuumarelva väljatöötamise plaanides, mida Teheran kategooriliselt eitab. Bushehri tuumajaama ehitus on valmistanud muret Pärsia lahe araabia maadele, kuid nii Iraan kui ka Venemaa ütlevad, et jaam vastab ÜRO tuumaagentuuri ohutusnõuetele.

Salehi sõnul jäävad Vene eksperdid ka pärast jaama üleandmist Bushehri nõustama ja tehnilist tuge osutama ning jaamale kehtib kaks aastat Venemaa garantii.