„Meie hinnangul suudab Iraak toota piisavalt kõlbulikku uraani ühe tuumalõhkepea jaoks viie aastaga,” ütles keskuse esindaja Gary Samore CNN teatel.

Rahvusvaheline strateegiliste uuringute instituut (IISS) usub, et Iraan soovib oma tootmisvõimsust pikema aja jooksul arendada, et siis otsustada, kas hakata pommi looma.

Kahe nädala pärast koguneb ÜRO aatomijärelvalve organisatsioon IAEA, et arutada, kas islamivabariigi küsimus saata edasi julgeolekunõukogusse Iraani-vastaste sanktsioonide kehtestamiseks.

Iraan väidab, et tema tuumaprogramm on rahumeelne ja mõeldud energia tootmiseks. USA ja Euroopa Liit on aga veendunud, et Teheran soovib salaja aretada tuumaarsenali.

Eelmisel kuul hakkas Iraan taas uraani rikastama. Läbirääkimiste ajaks olid rikastamistööd katkestatud. Otsuse tagajärjel jooksid läbirääkimised ummikusse.

IISS koostatud raportis öeldakse, et Teheranil pole tõenäoliselt kuigi palju deklareerimata tuumamaterjali, mis relva tegemiseks kõlbaks. Keskus hoiatas, et kui Iraanil lubatakse aatomipommi ehitada, toob see kaasa tuumarelva leviku takistamise lepingu läbikukkumise.

„Halvimal juhul toob see pikas perspektiivis kaasa lepingu õõnestamise, sest aina rohkem riike üritavad hankida aatomipommi, peites end tuumatsükli rahumeelse kasutuse taha,” öeldakse raportis. Lisaks hoiatatakse, et pärast Iraani võivad hakata tuumarelvastuma ka tema naabrid.

Briti valitsus usub, et Iraan suudab pommi luua kümnendi lõpuks, USA luure hinnangul juhtub see hiljemalt aastaks 2015.