Leping, mille üle läbirääkimised veel käivad, võib panna aluse USA vägede pikaajalisele viibimisele Iraagis. Iraanlased kardavad, et leping kindlustab USA mõju Iraagis ja annab USA vägedele platsdarmi, kust Iraani rünnata, teatab Associated Press.

Iraagi peaminister Nuri al-Maliki kohtus kolme päeva jooksul Teheranis Iraani juhtidega, üritades murda naaberriigi vastuseisu lepingule, kinnitades, et leping ei kujuta Iraani julgeolekule mingit ohtu.

Esmaspäevastel kõnelustel aga väljendas Iraani ülim juht suurajatolla Khamenei oma selget vastuseisu igasugusele lepingule. Tema sõnul on okupandid, kes sekkuvad oma sõjaväe ja julgeolekujõudude abil Iraagi asjadesse Iraagi probleemide peamine põhjus ning peamine takistus Iraagi rahva progressi ja õitsengu teel.

Suurajatolla ütles al-Malikile, et iraaklased peavad mõtlema võimalusele oma maa vabastamiseks USA sõjaväest ning kuulutas, et Ameerika unistus Iraagist ei täitu.

Iraani sõltumatu ajalehe Mardomsalari (Demokraatia) poliitiline analüütik Maziar Khosravi ütles, et on ebatõenäoline, et Iraan aktsepteeriks ükskõik millist lepingut. Kui Iraagi-USA julgeolekuleping sõlmitaks, suureneks USA mõju Iraagis ja Iraani mõju väheneks.

Paljud kardavad, et Washingtonil on plaanis jätta Iraaki alalised baasid, hoolimata selle eitamisest USA ametnike poolt.

Viimane, pühapäeval avaldatud USA-poolne lepingukava püüab neid muresid hajutada. Seal antakse lubadus, et Iraagis asuvad USA väed ei ründa naaberriike ning Iraagi võimudele teatatakse ette kõigist USA maavägede liikumistest Iraagi territooriumil. Kõik vahistatud antakse lepingukava järgi üle Iraagi võimudele.