Põhjakorealased on lubanud Iraaniga jagada kogu tehnilist infot, mis nad katsetuse korraldamise käigus said, teatab The Telegraph.

Ühe kõrge Euroopa kaitseametniku kinnitusel kutsus Põhja-Korea külla meeskonna Iraani tuumateadlasi, et need saaks uurida eelmisel oktoobril sooritatud tuumakatsetuse tulemusi, võimaldamaks Teheranil sarnane katsetus teha. Ametniku sõnul võidakse Iraani tuumakatsetust tahta teha juba selle aasta lõpus.

Põhja-Korea tuumakatsetuse järel levis kinnitamata info, et katsetuse juures viibisid ka iraanlased. Iraanil ja Põhja-Koreal on tihe raketialane koostöö.

Kõrgete Lääne sõjaväelaste sõnul on nii tihe koostöö Teherani ja Pyongyangi vahel ülimalt muret tekitav, kuna Põhja-Korea on Iraanist tunduvalt kaugemale arenenud oma tuumaprogrammis. Nende abi võib oluliselt kiirendada Iraani tuumaprogrammi ja tuua lähemale päeva, mil Teheran saab tuumapommi.

„Kõik märgid viitavad, et iraanlased teevad kõva tööd, et valmistada ette enda maa-alune tuumakatsetus,” ütles anonüümseks jäänud ametnik.

Iraan keelas äsja 38 ÜRO tuumainspektoril riiki sisenemise. Tegu on vastukäiguga tema vastu kehtestatud sanktsioonidele.

Erinevate luureorganisatsioonide hinnangud erinevad selles osas, millal Iraan oma tuumapommi saab. Kaitseametnikud usuvad, et tänu Põhja-Korea abile on see aeg kõvasti ettepoole nihkunud ning väikese, alla poole kilotonnise pommi, võib ta lõhata juba aasta lõpuks.

Siiani on Lääne luure hinnanud, et Iraan saab tuumapommi mitte varem, kui kolme kuni viie aasta pärast.

Iraanlasi innustab ka Põhja-Korea kogemus. Hoolimata tohutust rahvusvahelisest protestikisast ei järgnenud Pyongyangi vastu mingeid erilisi karistusmeetmeid peale pommi lõhkamist.