Rouhani ütles, et hoiab rikastatud uraani varusid riigis, mitte ei müü neid välismaale, vahendab BBC News.

Veel ähvardas Rouhani jätkata kõrgemal tasemel rikastatud uraani tootmist 60 päeva jooksul, kui kokkuleppe Euroopa osapooled, Venemaa ja Hiina ei täida oma kokkuleppejärgseid kohustusi.

Iraani välisministri Javad Zarifi sõnul on tegutseb Iraan talle kokkuleppega antud õiguste raames ning nüüd peavad samme astuma kokkuleppe Euroopa osapooled.

Kokkuleppe järgi peab Iraan müüma oma liigse rikastatud uraani välismaale, mitte hoidma seda endale. See on oluline, sest tsiviilotstarbel tuumaenergia tootmise kõrvalprodukti saab kasutada tuumarelva loomiseks.

Rikastatud uraani välismaale müües saab Iraan jätkata tuumaenergia tootmist ja kokkuleppe teised osapooled võivad olla kindlad, et Iraan ei arenda tuumarelvi.

Kokkuleppe eesmärk on ohjeldada Iraani tuumaambitsioone vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest, aga pärast Washingtoni kokkuleppest taganemist on pinged USA ja Iraani vahel taas kasvanud.

Tuumakokkulepe sõlmiti Iraani ja ÜRO julgeolekunõukogu viie alalise liikme – USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina ja Venemaa – pluss Saksamaa vahel. USA president Donald Trump teatas aga aasta tagasi sellest taganemisest.

Iraan on seni aga kokkuleppest kinni pidanud, teatavad Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) inspektorid.

Eurooplased on püüdnud leida viise kokkuleppe päästmiseks, aga on samas ka hoiatanud Iraani, et ta peab jätkama kokkuleppe kõigi punktide täitmist.

Varem sel nädalal teatas USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, et USA saadab pärast mitmeid „murettekitavaid ja eskaleerivaid viiteid ja hoiatusi” Iraanist Lähis-Itta oma lennukikandja grupi.

Iraan ähvardas vastuseks sanktsioonide taastamisele blokeerida strateegiliselt tähtsa Hormuzi väina, mis on kriitilise tähtsusega maailma naftaekspordi jaoks.