Iraani erandite nõudmine tuleb vahetult peale lubadust peatada riigis uraani rikastamine, teatab CNN.

Iraani keerutamine ja soov saada erandeid võib kaasa tuua IAEA otsuse suunata Iraani tuumaprogramm ÜRO julgeolekunõukogule, mis võib tähendada sanktsioonide kehtestamist Iraani vastu.

Agentuuri juht Mohammed el Baradei ütles, et Iraan on peatanud uraani rikastamise, kuid palunud teha erandi 20 tsentrifuugi osas, milles töödeldav uraan võib olla nii tuumajõujaama kui –pommi materjaliks.

Iraani palve on toonud kaasa Euroopa Liidu meelepaha, kuna viimane on vedanud läbirääkimisi, lootuses rahustada maha Washington, mis nõuab Iraani karmimat kohtlemist.

Iraan andis eelmisel nädalal lubaduse, et lõpetab täielikult uraani töötlemise.

Probleem tekkis kolmapäeva õhtul, kui Iraani võimud ei lubanud kinni pitseerida 20 kuni 30 tsentrifuugi, milles rikastatakse uraani.

Euroopa diplomaadid tunnevad end täielikult petetuna ning ütlevad, et kui Iraan ei täida oma lubadust, tuleb IAEA nõukogust väga karm resolutsioon.

Euroopa diplomaadid soovivad, et Iraan peataks kõik sellised tegevused, mis võimaldab tal toota tuumapommi materjali. Iraani arvates on see liiga karm nõue, USA arvates jälle liiga leebe.